Craiova, moștenirea fotbalistică

Au trecut doi ani de când a apărut, la Editura Techno Media din Sibiu, cartea pe care o vom prezenta mai jos. Dar acum am primit-o la redacție și ar fi tare păcat să nu aflați de ea.

Iulian M. Meianu a devenit, alături de Ion Jianu, cel mai prolific autor de cărți despre Universitatea Craiova. Oltean, agent de poliție în Sibiu, Meianu s-a aplecat cu rigurozitate asupra istoriei Universității și a scos, acum șase ani, o incredibilă ”Cronică a unei echipe de legendă – Ştiinţa Craiova” , în două volume. Despre lucrarea aceasta am scris aici.

În noua carte, ”Craiova, moștenirea fotbalistică”, orizontul devine mult mai larg, fiind tratată pe larg întreaga istorie a fotbalului craiovean. Cu FC-ul campion ”de război”, cu Electroputere, cu CSU-ul actual. Sunt prezentate statistici și analize, date și cifre, dar, mai ales, un dicționar al personalităților care au marcat fabuloasa istorie a fotbalistică a orașului de pe Jiu. De la arădeanul Ghiță Albu și jimbolianul (ulterior ripensist) Arpad Thierjung, corifei ai FC-ului anilor ’40, la Constantin Deliu, jucător în echipa promovării din 1964, la Adrian Păunescu, mare susținător al celei mai frumoase echipe ”civile” a anilor ’70-’80, la gemenii Zuleam, cu prenume (și nu porecle) Eusebio și Garrincha, campioni naționali la tineret în 1983, la Marian Bâcu, atacantul post-Cămătaru, sunt toți acolo. Toți cei care au jucat vreodată pentru ”Știința” în prima ligă, plus mulți alții, plus antrenori, conducători, medici, suporteri, investitori (aversiunea față de acțiunile lui Mititelu fiind singurul lucru neacademic în această carte).

Sunt, atenție, 1.142 de biografii! Și sunt aproape 500 de pagini! Este o adevărată enciclopedie a fotbalului craiovean! Și e mare păcat că o asemenea muncă să nu fie decât atât de puțin cunoscută!…

Cei care doresc să achiziționeze cartea se pot adresa pe Facebook, la ”Meianu Iulian”.

Octavian Stăncioiu

Articol scris de