Gloria în doi. Sub Podul Grant, sirenele au început să urle

sursa foto: dolce-sport.ro

Vineri, 16 septembrie, Librăria Mihail Sadoveanu din București a găzduit lansarea unei dintre mult prea puținele cărți de fotbal apărute în România postdecembristă. Autor, reputatul jurnalist Dumitru Graur. Subiectul, perechea de atacanți centrali care a adus Rapidului, în 1967, primul titlu de campioană națională.

”Gloria în doi – Puiu Ionescu și Nichi Dumitriu” spune istoria faimosului tandem de la mijlocul anilor ’60, Ion Ionescu și Emil Dumitriu II. Primul (e o coincidență de nume cu celebrul antrenor timișorean Ion V. Ionescu) este avocat, iar al doilea, fratele mai mare al fostului antrenor stelist Dumitru ”Țiți” Dumitriu III, e stabilit în Grecia.

Era echipa aceea cu Rică Răducanu, Dan Coe, Culae Lupescu, Ion Motroc, Ilie Greavu, Constantin Jamaischi, Bebe Năsturescu, Teo Codreanu, Viorel Kraus, și antrenată de Valentin Stănescu şi Victor Stănculescu. Cea mai frumoasă trupă din istoria Giuleștiului.

Într-un moment în care Rapidul așteaptă pronunțarea definitivă a falimentului, într-un moment în care au apărut deja două ”clone” alb-vișinii, într-un moment în care bătrâna tribună de lângă Podul Grant trezește doar nostalgii, apare acest volum. Este despre un simbol de care România capitalistă și-a bătut joc, precum a făcut-o cu toate simbolurile Țării.

Cartea a apărut la Editura Semne din București și poate fi cumpărată, de exemplu, de aici.

Dumitru Graur este, din 2011, preşedintele Asociaţiei Presei Sportive din România (APSR), asociaţie pe care a resuscitat-o și a reușit să o aducă sub Înaltul Patronaj al Majestăţii Sale Regelui Mihai I al României. Dumitru Graur a fost, printre altele, jurnalist la ”Flacăra”, comentator şi redactor-şef al departamentului de sport la TVR şi Antena 1, director “Gazeta Sporturilor”, a realizat programul “Parfum de glorie” şi filmul „Il Luce”. A lansat, în 2013, sub egida APSR, revista lunară ”Sport în România”.

Dumitru Graur ar fi putut fi unul dintre cei mai mari gazetari români de presă scrisă din istorie. Analizele sale din ”Flacăra” începutului anilor ’80, sunt, de exemplu, mărturie. A ales însă o longevivă carieră în televiziune, acum putând fi văzut în emisiunile de la Dolce Sport. Ne mândrim cu prietenia domniei sale, dl Graur sprijinind apariția revistei ”Ripensia Sport Magazin” și delegând presa timișoreană să reprezinte România la Balcaniada presei sportive de la Ohrid, din 2014.

Octavian Stăncioiu

Articol scris de