Ancelotti: ”Încă mă bucur de fotbal”

Carlo Ancelotti este un învingător, iar trofeele obținute ca antrenor, de-a lungul anilor, cu echipe ca AC Milan, Chelsea, Paris Saint-Germain sau Real Madrid dovedesc acest lucru. Cel mai recent, fostul mijlocaș italian a cucerit nu mai puțin de patru trofee, doar în 2014, cu Real Madrid, printre care și Liga Campionilor.

A fost nominalizat între cei trei finaliști pentru premiul ”Antrenorul anului” în cadrul galei ”Balonului de Aur” de la începutul anului, premiu câștigat până la urmă de Joachim Löw. Într-un interviu acordat FIFA.com, Ancelotti a vorbit despre metodele sale de lucru, despre cum relaționează cu jucătorii de top sau despre posibilitatea de a antrena echipa națională a Italiei.

FIFA.com: S-au spus multe despre metodele tale de lucru, dar, în opinia ta, care este adevăratul Carlo Ancelotti?

Carlo Ancelotti: Sunt doar un antrenor căruia îi place foarte mult această meserie, care încă se bucură de fotbal și care încearcă să aibă o relație bună, apropiată, cu jucătorii săi. Cineva care, muncind alături de ei, țintește să atingă obiectivele pe care clubul se așteaptă să le atingem.

În jocul modern, ultra-profesionist, cât de greu este să te distrezi alături de jucătorii tăi?

Nu e greu. De-a lungul carierei am avut ocazia să lucrez la cel mai înalt nivel, cu cei mai profesioniști și dedicați jucători în activitate. Cu cât este mai ridicat niveleul de performanță, jucătorii sunt tot mai profesioniști, tot mai dedicați. Asta face ca totul să fie mai simplu, mai ales la Real Madrid. Am găsit aici un grup de jucători foarte motivați, foarte concentrați, care funcționează bine ca echipă. Se înțeleg foarte bine între ei, iar asta face ca totul să fie mai simplu.

Pe ce aspect al jocului pui mai mare preț: mental, tactic sau tehnic?

Cred că, cel puțin în fotbalul zilelor noastre, aspectul mental al jocului este cel mai imporant. Este vital ca toți membrii echipei să fie motivați, chiar și cei care nu joacă. Partea tactică este de asemenea importantă, să construiești o echipă care joacă care pune pe primul loc unitatea, grupul, iar apoi un alt lucru important este să îi convingi pe marii jucători că trebuie să-și pună talentul individual în slujba echipei.

Ai condus cluburi ca AC Milan, Chelsea, PSG și acum Real Madrid, unde presiunea de a câștigat trofee este constantă. Care este cel mai greu lucru când abordezi astfel de provocări?

Pentru un antrenor, cel mai important lucru este relația pe care o făurește cu jucătorii. Poți să vii cu propriile tale idei, dar când acestea trebuie implementate pe teren, o relație bună cu fotbaliștii face ca acceptarea ideilor tale să se producă mult mai ușor. Deci asta ar fi partea cea mai grea. Apoi, desigur, la Real Madrid trebuie să câștigi, la PSG trebuie să câștigi… dar până la urmă fiecare echipă are propriile obiective, fie că e vorba de salvarea de la retrogradare sau de câștigarea Ligii Campionilor. De aceea cred că, indiferent de nivel, toți antrenorii se confruntă cu probleme similare.

Spuneai odată că Zinedine Zidane este jucătorul pe care ți-a plăcut cel mai mult să-l vezi evoluând. E și Cristiano Ronaldo în acest top?

Corect! (râde) Zidane a fost jucătorul pe care mi-a plăcut cel mai mult să îl antrenez, dar Cristiano Ronaldo e jucătorul pe care-mi place cel mai mult să-l urmăresc în meciuri – marchează aproape în fiecare partidă!

Te vom vedea vreodată la cârma echipei naționale a Italiei?

Mi-ar plăcea… (se gândește). În Italia circulă legenda cum că ajungem în finala Campionatului Mondial odată la 12 ani: am ajuns în ultimul act în 190, ’82, ’94 și 2006. Dacă acest ritm se menține, înseamnă că vom juca din nou finala în 2018, dar cred că Antonio Conte va fi în continuare antrenorul naționalei. Dar mai este o altă poveste: jucăm finala odată la 12 ani, dar o câștigăm odată la 24 de ani. Am câștigat în 1982, am câștigat în 2006, deci înseamnă că vom câștiga în 2030. Voi avea 71 de ani atunci, deci mai am timp…

Sursa foto: metro.co.uk

Vali Silaghi

Articol scris de