Argentina U20 este din nou campioana Americii de Sud

Tinerii fotbaliști argentinieni au cucerit din nou trofeul, după o pauză de cinci turnee finale, și au câștigat astfel dreptul de a participa la Jocurile Olimpice de anul viitor. Ultima victorie a Argentinei în această competiție a fost în 2003, când țara gazdă a fost, ca și acum, Uruguay.

Campionatul U20 al Americii de Sud se joacă într-un sistem atipic pentru un turneu final. Cele 10 echipe sunt împărțite în două grupe de câte cinci, din care se califică mai departe primele trei. Se formează apoi o grupă finală de șase echipe, care joacă fiecare cu fiecare, iar echipa de pe locul 1 este desemnată campioană. La această ediție, Argentina a adunat, în grupa finală, 13 puncte din cinci meciuri, câștigând ultimul meci al competiției, sâmbătă, chiar împotriva țării gazdă, cu 2-1.

Din echipa de tineri sub 20 de ani a Argentinei face parte și Giovanni Simeone (golgeter al competiției, cu 9 goluri), fiul fostului internațional Diego Simeone, antrenorul lui Atletico Madrid. Giovanni, care joacă pe postul de atacant, s-a născut pe 5 iulie 1995, în Spania, în perioada în care tatăl său evolua la Atletico. În 2008, când Diego a fost numit antrenor la River Plate, fiul său a început să joace la grupele de copii ale clubului și, deși tatăl s-a întors între timp în Europa, Simeone Jr. a rămas la River, unde a debutat în echipa de seniori în 2013.

O altă prezență inedită în echipa U20 a Argentinei sunt frații gemeni Maximiliano și Leonardo Rolon, născuți pe 19 ianuarie 1995 care acoperă flancul drept al terenului. Deși sunt frați gemeni, carierele lor fotbalistice nu au nimic în comun. Maxi Rolon a început fotbalul la Atletico Lujan, club local în Rosario, localitatea natală, unde a fost remarcat de reprezentanții Barcelonei. Acontat de catalani încă din 2007, Maxi a jucat până acum doar pentru echipa a doua a clubului, în Segunda Division. Ambii frați Rolon joacă pe postul de fundaș dreapta, însă Leonardo poate evolua și ca mijlocaș pe aceeași parte.

Campionatul U20 al Americii de Sud a avut prima ediție în 1954 și s-a disputat oarecum haotic până în 1975. Începând de atunci, se joacă o dată la doi ani, adunând în total 27 de ediții. Cea mai titrată echipă este Brazilia, cu 11 trofee, urmată de Uruguay, cu 7 și Argentina, cu 5, incluzând reușita din acest an. Paradoxal, țara cu cele mai multe trofee continentale U20, nu a găzduit niciodată competiția în cei 61 de ani de existență, însă acest lucru se va schimba, Brazilia fiind desemnată drept organizatoare a turneului din 2017.

Foto: fifa.com

Vali Silaghi

Articol scris de