Cum a fost eliminat Marocul din Cupa Africii fără să joace vreun meci

CAN 2015, competiție găzduită de Guinea Ecuatorială, ajunsă astăzi la ultimele meciuri din faza grupelor, ar fi putut avea o desfășurare cu totul diferită dacă nu ar fi fost… Ebola.

Marocul, care a câștigat competiția în 1978 și a găzduit-o în 1988 a fost desemnată ca țară organizatoare pentru ediția 2015, acum patru ani. Totul mergea ca pe roate, Rabat, Marrakech, Agadir și Tangier au fost cele patru orașe alese, cu Casablanca ”de rezervă”, stadioanele au fost inspectate, iar lucrurile urmau un făgaș normal.

Până cu trei luni înainte de turneu, în octombrie 2014, când Ministerul Sportului din Maroc a cerut amânarea competiției cu câteva luni, poate chiar până în 2016, de teama epidemiei de Ebola, care ar fi putut ajunge în Maghreb odată cu suporterii echipelor participante. Confederația Africană de Fotbal nu a primit prea bine această idee, pentru că pierderile financiare ar fi fost imense, așa că a cerut Marocului să se răzgândească. Însă autoritățile de la Rabat n-au cedat, spunând că ”fiecare națiune trebuie să-și protejeze cetățenii așa cum crede de cuviință, sănătatea oamenilor este mai importantă decât banii”. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, peste 6.000 de oameni și-au pierdut viața în actuala epidemie de Ebola de pe continentul negru.

Astfel, CAF a decis că turneul trebuie să aibă loc, fiind aleasă Guinea Ecuatorială, țară care până acum a avut o singură prezență la competiția finală, în 2012. Cum Marocul nu a participat la preliminarii, fiind calificați automat ca echipă gazdă, odată cu schimbarea țării organizatoare, aceștia au rămas pe dinafară, CAF considerând acest lucru ca o pedeapsă pentru faptul că au refuzat organizarea. Guinea Ecuatorială (foto) s-a calificat automat ca țară gazdă, asta deși a participat la preliminarii și a fost descalificată pentru că a folosit un fotbalist fără drept de joc.

Până una-alta, fotbalul a mers mai departe, iar CAN 2015 își încheie astăzi faza grupelor. Meciurile eliminatorii încep pe 31 ianuarie, cu sferturile de finală, iar ultimul act al competiției este programat pe 8 februarie.

Foto: cafonline.com

Vali Silaghi

Articol scris de