Germania, acuzată că ar fi mituit patru membri ai FIFA pentru a primi organizarea CM 2006  

Germania ar fi mituit patru membri din Asia ai Comitetului Executiv al FIFA pentru a obţine organizarea Cupei Mondiale din 2006, în afacere fiind implicaţi înalţi reprezentanţi ai fotbalului german, precum Franz Beckenbauer, susţine publicaţia ”Der Spiegel”, citată de Mediafax.

Comitetul de candidatură, din care făcea parte şi Franz Beckenbauer, vicepreşedinte al Federaţiei Germane de Fotbal (DFB) între 1998 şi 2010, ar fi constitut un fond special, în scopul de a mitui reprezentanţi ai CEx. al FIFA. Fondul ar fi fost alimentat cu peste 10 milioane de franci elveţieni – 13 milioane de mărci germane la acea vreme – suma fiind împrumutată de Robert Louis-Dreyfus, şeful de atunci al companiei Adidas. Banii s-au întors la Louis-Dreyfus printr-o plată de 6,67 de milioane de euro, făcută de Comitetul de organizare într-un cont al FIFA de la Geneva, având ca justificare organizarea unei gale pe Stadionul Olimpic din Berlin, care a fost anulată ulterior. ”Der Spiegel” susţine că banii au fost transferaţi apoi către un alt cont elveţian, deţinut de Louis-Dreyfus. În afacere ar fi fost implicat şi Wolfgang Niersbach, actualul preşedinte al DFB.

Organizarea CM-2006 a fost atribuită în iulie 2000, când Germania s-a „impus” la numai un vot, 12-11, în faţa Africii de Sud, care a primit ulterior turneul final din 2010. DFB a respins, vineri, acuzaţiile, susţinând că a investigat acest caz după izbucnirea scandalului de corupţie din cadrul FIFA şi că nu au fost descoperite nereguli în procesul obţinerii organizării CM. „Plata celor 6,67 de milioane de euro nu are nicio legătură cu atribuirea Cupei Mondiale, care s-a făcut cu cinci ani înainte”, a precizat DFB, care a adăugat că va încerca totuşi să recupereze suma de la FIFA. Nu este prima dată când Germania este acuzată de cumpărarea ediţiei 2006 a CM.

În luna mai, după ce mai mulţi înalţi funcţionari ai forului internaţional au fost arestaţi la Zürich pentru corupţie, preşedintele Federaţiei Congoleze de Fotbal, Constant Omari, membru în Comitetul Executiv al FIFA, afirma că Germania a mituit Oceania pentru a organiza turneul din 2006. „Germania a cumpărat vocea Oceaniei, ilegal, pentru a obţine organizarea Cupei Mondiale, dar despre asta nu vorbeşte nimeni. Când e vorba de Germania, nu trebuie spus nimic”, a declarat Constant Omari. El făcea aceste declaraţii în contextul în care autorităţile elveţiene deschiseseră urmărirea penală cu privire la fapte, pentru „spălare de bani şi management defectuos”, în procesul de atribuire a organizării Cupei Mondiale, ediţiile din 2018 (Rusia) şi 2022 (Qatar).

Vali Silaghi

Articol scris de