Maradona, Messi, tiki-taka

Maradona sau Messi?

Indiscutabil, Maradona. A cucerit Mondialul cu Argentina (într-o echipă în care doar Valdano şi Burruchaga mai contau la vârf) şi „lo scudetto” cu Napoli, într-o perioadă în care Juve şi Milan aveau loturi net superioare, iar Serie A era, de departe, cel mai puternic campionat din lume.

Messi n-a strălucit decât în constelaţia de staruri de la Barcelona.

***

Europa de Est, cea atât de vitregită de noul format al Ligii Campionilor, va avea echipă în semifinalele Mondialului. Rusia sau Croația. Ambele s-au calificat la penalty-uri. Gazdele, deși porneau la startul turneului de pe cel mai slab loc în clasamentul FIFA dintre toate cele 32 de participante, au eliminat Spania, cea care, în urmă cu doar câțiva ani, câștiga două titluri europene și unul mondial la ediții consecutive.

Numai că Spania, căzută în admirația tiki-taka, n-a înțeles că posesia de dragul posesiei este o prostie fără margini. Dar e din Europa de Vest, și atunci tiki-taka asta e văzută bine. Atunci când era vorba de temporizarea lui Angelo Niculescu sau de cea a discipolului său Mircea Lucescu (la naționala României, ”Il Luce” virând apoi spre un fotbal ofensiv, la Dinamo, sau spre unul posesiv-ofensiv, la Șahtar), percepția era una negativă.

Octavian Stăncioiu

Articol scris de