Bă, UEFA, noi, fraierii ăștia din Est, vrem să facem Liga Estului!

După globalizare, ”legea Bosman” și pariuri, un nou virus riscă să lovească mortal. Virusul cluburilor gigant, deja prezent de vreo două decenii în trupul tot mai bolnav al celui mai popular joc de pe glob. (Nu, desigur, și în SUA. Americanii sunt tot timpul ”pe invers”).

Neștiutori de fotbal, dar preaiubitori de arginți, mai-marii sectei UEFA au stabilit ca din vara acestui an, 2018, în grupele Ligii Campionilor să fie calificate direct câte patru echipe din cele mai puternice patru campionate ale continentului. Adică Spania, Anglia, Italia, Germania.

Deci, 16 echipe, jumătate din cele 32 de participante, vor veni din Top 4. Restul, din alte campionate și doar câteva în urma tururilor preliminare.

Bă, UEFA, noi, fraierii ăștia din Est, ne-am cam săturat de tine. Am vrea, bă, să facem o Ligă a noastră. Nu putem să-i spunem Liga Fraierilor, nu sună bine. Dar Liga Estului, da!

Să jucăm noi între noi, ăștia mai vitregiți de geopolitica ultimelor șapte decenii. De când americanii și englezii ne-au abandonat în mâinile bolșevicilor.

Noi, adică România, țările fostei Iugoslavii (Serbia, Macedonia, Muntenegru, Croația, Bosnia și Herțegovina, Slovenia; Kosovo nu, e pământ sârbesc, chiar dacă infractorii de la FIFA și UEFA au înscris-o în competiții), țările fostei Cehoslovacia (Cehia, Slovacia), țările fostei URSS (Rusia, Ucraina, Belarus, țările baltice Lituania, Letonia și Estonia, țările euro-asiatice Georgia, Armenia, Azerbaidjan, Kazahstan), Polonia, Ungaria, Bulgaria, Albania. Poate vin și Grecia, Turcia, Cipru, situate geografic tot în est sau sud-est, dar pe care soarta i-a binecuvântat să fie în afara ”lagărului sovietic”.

Ar fi o competiție frumoasă. Cu Steaua și care o mai fi din România, cu belgrădenele Crvena zvezda și Partizan, Dinamo Zagreb, Hajduk Split, Zeljeznicar Sarajevo, Maribor, Vardar Skopje, sofiotele ȚSKA și Levski, praghezele Sparta și Slavia, Viktoria Plzen, Slovan Bratislava, Legia Varșovia, Ferencvaros, moscovitele Spartak, ȚSKA, Lokomotiv, Zenit St. Petersburg, Dinamo Kiev, Dinamo Tbilisi, Șahtar Donețk, BATE Barisau (acestea sunt scrierile corecte, ”Șahtar”, nu ”Șahtior”, în ucraineană, ”Barisau”, nu ”Borisov”, în belarusă) și cu multe altele posibile.

Se pot face, ca și în Liga Campionilor – asta rezervată europenilor civilizați, ”subțiri”, care știu, vorba unui domn timișorean ce se ocupă cu artele, să mănânce cu furculița și cuțitul – opt grupe de câte patru. Se pot atrage sponsori, firmele ăstea amărâte din Est. Poate fi ceva frumos.

Să vedem ce spune președintele UEFA, care, culmea e un estic. Slovenul Aleksander Ceferin.

Nu vă chinuiți memoria, nu ați auzit de el. Omul e venit recent în fotbal, și direct boss la UEFA. Forțele care l-au susținut știu ele de ce.

Poate va împiedica Ceferin ăsta scindarea UEFA.

Cum ar suna Confederația de Fotbal Est-Europeană?

Articol scris pentru revista ”Banatul Azi”

P.S. O singură echipă din Est, Șahtar Donețk, s-a calificat în ”primăvara” Ligii Campionilor din acest sezon.

Octavian Stăncioiu

Articol scris de