UEFA plănuiește să ”relaxeze” regulile de fair-play financiar

Forul care conduce fotbalul european se pregătește să îmblânzească restricțiile impuse de regulile de fair-play financiar (FPF), care au fost introduse în 2011 pentru a împiedica cluburile să cheltuiască mai mult decât produc. Mai multe cluburi au fost sancționate în urma aplicării acestor reguli, și doar anul trecut Manchester City și Paris Saint-Germain au fost sancționate cu zeci de milioane de euro.

Schimbările au fost menționate de președintele UEFA, Michel Platini, într-un interviu pentru Radio RTL, și confirmate de secretarul general Gianni Infantino pentru BBC: UEFA și marile cluburi din Europa discută despre amendamente la regulile de fair-play financiar. „Aceste reguli s-au dovedit a fi un succes, îmbunătățind considerabil starea financiară a fotbalului european. Pierderile cumulate ale cluburilor din Europa au scăzut de la 1,7 miliarde de euro în 2011 la 400 de milioane de euro în 2014. Actualizarea periodică a regulilor este vitală pentru a ține pasul cu evoluția fotbalului. Orice schimbări potențiale vor avea scopul de a încuraja dezvoltarea, competiția și de a stimula piața, punând în același timp accent pe controlul cheltuielilor și stabilitatea financiară”, a spus Infantino pentru BBC.

Principiul de bază al FPF este acela că orice club ar trebui să nu cheltuiască mai mult decât produce în ceea ce privește transferurile și salariile jucătorilor. Chiar dacă regulile au fost ajustate pentru a lăsa puțin loc de manevră, multe cluburi nu au reușit să respecte criteriile și au fost sancționate fie cu interdicții la transferuri, amenzi în bani sau chiar excluderea din competițiile europene.

În ultimii ani, însă, mai mulți oameni de fotbal au criticat regulile FPF, spunând că fără posibilitatea de a risca propriii bani, patronii de cluburi mai mici nu vor putea niciodată să concureze giganții deja existenți. Mai multe detalii despre posibilele modificări în legătură cu fair-play-ul financiar ar putea apărea la sfârșitul lunii iunie, când are loc întâlnirea Comitetului Executiv al UEFA.

Sursa foto: oddsgk.com

Vali Silaghi

Articol scris de