Analiza Ligii I. Derby-ul ilfovean din Liga Clonelor

Foto: Viitorul Constanța (sursa: Facebook Academia de fotbal Gheorghe Hagi)

Față de sezonul trecut există o singură echipă nouă, Gaz Metan Mediaș. Ar mai fi trebuit să fie și cealaltă nou-promovată, Rapid, doar că aceasta, nume legendar al fotbalului românesc, s-a desființat, din motive de faliment, și acum evoluează în eșalonul al 5-lea, ultimul al Municipiului București. Se numește AFC Rapid, dar palmaresul e revendicat și de Mișcarea CFR, apărută sub egida CS Rapid, care joacă și ea în același eșalon.

Rămasă în elită pe loc vacant (decizie luată după începerea campionatului!!), grație exit-ului rapidist, ACS Poli Timișoara bifează în premieră două prezențe consecutive în Liga I. În continuare cu Ionuț Popa, timișean din Pesac (chiar dacă s-a consacrat la UTA), pe bancă, echipa înființată acum patru ani are un nou conducător executiv, pe Sorin Drăgoi, venit din afara fotbalului, până acum ocupând funcția de city manager în cadrul Primăriei Timișoara. Cu o situație financiară complicată, primăria condusă de Nicolae Robu nemaiputând da momentan bani la club, cu un lot subțire și cu un pasiv dezastruos la start (-14, șase puncte din procesul de licențiere și opt din cauza baremului nerealizat în sezonul trecut), alb-violeții de prim eșalon par victime sigure. După șapte etape, ACS-ul a strâns patru puncte, astfel că acum are -10. Și e, evident, ”lanternă roșie”…

Doar două bucureștene

Din București sunt doar două echipe, așa-zișii ”granzi” Steaua și Dinamo (al treilea ”grand” era Rapidul). Este pentru prima dată în istoria diviziei de elită a României când, două ediții la rând, Capitala are atât de puține echipe!

Steaua e marea favorită la titlu. Cum de un singur om, Gigi Becali, fără vreun ajutor de la administrația publică, reușește să mențină echipa, de mai bine de un deceniu, la vârful fotbalului românesc și în grupele cupelor europene, și alții nu pot? Rămâne de văzut cât va mai dura însă actuala stare de lucruri. Ministerul Apărării Naționale se preocupă tot mai intens de distrugerea Stelei și transformarea ei într-o fantomă, așa cum s-a întâmplat cam la toate celelalte secții sportive din cadrul CSA. Roș-albaștrii evoluează în continuare acasă pe stadionul național al țării, Arena Națională.

Dinamo abia a ieșit din insolvență și speră să participe în sezonul viitor, după cinci ani (!), în eurocupe. Și aici e scandal, fanii dorindu-și mai mult decât poate patronul Ionuț Negoiță. Acesta are meritul uriaș de a salva clubul de la o soartă similară cu cea a giuleștenilor, iar de aici încolo se poate discuta la nesfârșit.

Din Muntenia mai sunt trei echipe. Surprinzătoarea campioană ”en titre”, Astra Giurgiu, o echipă-hibrid, fostă Astra Ploiești, contestată chiar și în orașul de pe malul Dunării. Calificarea în grupele Ligii Europa a salvat-o momentan, în plan financiar.

Două ilfovene, una urbană, FC Voluntari, din noua zonă de lux a României, cea de la marginea de nord a Bucureștiului, și una rurală, Concordia Chiajna, aflată, incredibil, la al 6-lea sezon consecutiv în Liga I! Terenul primei formații n-are nocturnă, iar cel al ultimei e singurul cu suprafață artificială.

Din Moldova sunt doar două echipe, din județe vecine. FC Botoșani, una dintre cele mai bine organizate și mai serioase grupări din România de azi, și CSM Politehnica Iași, care în vară și-a schimbat denumirea din CSMS. Nu are încă palmaresul fostei Politehnica. Aceste două formații au debutat în cupele europene în ultimele două sezoane. La ieșeni avem singurul antrenor străin din acest moment din liga I, italianul cu nume de oraș și de echipă, Napoli.

Dobrogea e prezentă prin Gică Hagi. Adică prin Viitorul, clubul fondat, patronat și antrenat de cel mai mare fotbalist român al tuturor timpurilor și unul dintre cei mai importanți ai istoriei fotbalului mondial. Echipa are sediul la Constanța, dar terenul propriu este la Ovidiu, orășel de lângă fostul Tomis. Viitorul are și un ”satelit” juvenil, Academia Gheorghe Hagi, cea mai bună școală de fotbal din țară.

Oltenia are două formații, ambele alb-albastre. CS Universitatea Craiova, ”clona” celei mai frumoase echipe de club pe care a avut-o România postbelică. Aceasta joacă acasă pe stadionul Extensiv (fără nocturnă), dar în sezonul de primăvară va fi inaugurată noua arenă din Bănie, Ion Oblemenco. Pandurii Tg. Jiu, care și ea va avea un stadion nou, momentan jucând la Drobeta Tr. Severin, orașul care are o bază sportivă superbă, dar nu mai are echipă decât în Liga a IV-a! Pandurii se confruntă cu mari probleme financiare, astfel că performanțele ultimilor ani probabil nu vor avea o continuare.

În sfârșit, trei grupări din Ardeal. Pe lângă Gaz Metan, mai sunt ASA 2013 Tg. Mureș (”clona” fostei echipe a lui Bölöni) și CFR Cluj-Napoca. Prima, finanțată de primăria locală, e aproape de colaps, iar a doua e departe rău de evoluțiile entuziasmante, pigmentate cu o mulțime de trofee, participări în grupele Ligii Campionilor și jucători străini de valoare, din ultimul deceniu.

Nicio echipă din Bucovina, Crișana, Subcarpatia și Maramureș.

Același sistem cretin, importat din sporturile americane

Sunt, așadar, 14 echipe, care vor juca sezon regulat și, apoi, play-off (primele șase) și play-out (ultimele opt). Locul 1 va cuceri titlul, locurile 1-2 se vor califica pentru preliminariile Ligii Campionilor, iar locurile 3-4, plus câștigătoarea Cupei României, în preliminariile Ligii Europa. Ultimele două clasate, locurile 13-14, vor retrograda, iar locul 12 va juca baraj de menținere cu locul 3 din Liga a II-a. Este exact sistemul din sezonul trecut, cu singura modificare că nu mai există baremul de 15 puncte necesar a fi realizat, strict în play-out, de locurile 12-14. Această măsură s-a luat după începerea ediției.

Încă o dată, ca la noi, la nimeni.

Articol scris pentru săptămânalul ”Banatul Azi”

Octavian Stăncioiu

Articol scris de