Liga I, record de participare la un turneu final. De la Fouhami la Bambara

La ediția 2015 a turneului final de la Cupa Africii pe Națiuni, competiție aflată acum în desfășurare în Guineea Ecuatorială, sunt prezenți șase jucători legitimați în campionatul României. Dore (Congo) de la CFR Cluj, Bambara (Burkina Faso) de la ”U” Cluj, Ben Youssef (Tunisia) de la Astra și nu mai puțini de trei jucători în naționala R. Capului Verde: Fernando Varela (Steaua), Kay și Nuno Rocha (ambii de la CS Universitatea Craiova). (Denumirea corectă este Republica Capului Verde, și nu Insulele Capului Verde, cum apare în presa de la noi).

Despre asta s-a scris, dar nu s-a arătat ceea ce vom arăta noi acum: este un record de jucători străini din campionatul românesc ce participă la un turneu final! Indiferent că ne referim la CM (de seniori, U20, U17), CE (de seniori, tineret, U19, U17), JO sau orice campionat continental.

La CM de seniori, recordul a fost de patru jucători, în 2010: Kuciak (FC Vaslui) şi Jan Kozak (FC Timișoara) la Slovacia, Pantelis Kapetanos (Steaua) la Grecia şi Emmanuel Kone (Internațional Curtea de Argeș) la Coasta de Fildeş.

La CE de seniori, recordul a fost de doar doi, în 2008: Golanski (Steaua) la Polonia și Dorsin (CFR Cluj) la Suedia.

Primul caz când campionatul României a dat un jucător străin la un turneu final a fost în 2000, tot la Cupa Africii pe Națiuni, când a fost prezent portarul Fouhami (Dinamo) la Maroc.

Foto din introducere: Fernando Varela în tricoul R. Capului Verde (sursa: Wikipedia)

Octavian Stăncioiu

Articol scris de