Nelu Moldovan, timișoreanul care lucrează pentru UEFA

Foto: Valeriu Ionel Moldovan la Supercupa Europei 2015, de la Tbilisi

Cu toții vedem, la meciurile televizate, grafica ce apare pe ecran. Permanent, în colțul din stânga sus, denumirile prescurtate ale echipelor, minutul și scorul. Periodic, banda cu denumirile complete ale echipelor și scorul, sublinierea jucătorilor marcatori, avertizați, schimbați. La final, date statistice (posesia, cornere, șuturi la poartă, km alergați etc.). De asemenea, pe site-ul UEFA sunt publicate fișierele ”Match press kits”, destinate ziariștilor, dar accesibile oricui. În plus, sunt alcătuite statistici pentru fiecare jucător. De toate acestea se ocupă, evident, oameni specializați.

Printre cei care contribuie, logistic (prin livrarea echipamentelor necesare), la bunul mers al acestei activități, în competițiile cele mai importante organizate de UEFA, este și un timișorean, alături de angajații săi. Grație seriozității și promptitudinii, această colaborare datează deja de opt ani.

Valeriu Ionel Moldovan are 41 de ani și a pus bazele firmei Moldtrans în 2002, după ce fusese agent de marketing la cea mai cunoscută firmă de produse lactate din Banat, după Revoluție, Belcar. Moldtrans se ocupă de curierat, transport de persoane la aeroporturile din Budapesta și Belgrad, livrări urgente pentru industria auto, dar are în portofoliu și colaborarea cu firma italiană deltatre (aceasta e ortografia oficială, cu ”d” mic).

Această firmă are sediul în Torino și filiale în mai multe țări din Europa Occidentală, Asia, precum și în SUA. Este patronată de Giampiero Rinaudo și condusă, la secțiunea Fotbal Internațional (pentru că acoperă mai multe sporturi) de Gilles Mas, fost director al secțiunii digitale la UEFA.

deltatre este furnizor oficial al UEFA pentru meciurile din Liga Campionilor (începând cu play-off-ul), Supercupa Europei, preliminariile CM (zona Europa) și CE, dar și pentru alte evenimente. Printre partenerii deltatre se numără agenția de presă AFP și Microsoft, iar printre clienți, FIFA, televiziunile BBC, ITV, Sky UK, ARD, ZDF, Canal +, Eurosport, Globo TV, NBC Sports, asociația de tenis ATP, federația internațională de atletism IAAF, Premier League, cluburi precum Arsenal, Borussia Dortmund și Fenerbahce.

Analiza meciFoto: Cum se desfășoară analiza unui meci

Colaborarea Moldtrans-ului timișorean cu deltatre a început în 2009, la meciul FC Timișoara – Stuttgart, din play-off-ul Ligii Campionilor. (După ce clubul patronat de Marian Iancu eliminase, ce vremuri!, pe Șahtar Donețk, deținătoarea ”en titre” a Cupei UEFA, tocmai transformată în Liga Europa). Pe atunci, echipamentele necesare graficii și statisticii unui meci erau mult mai modeste decât cele existente acum. Erau doar patru ”cutii” într-un microbuz, acum e vorba de o mașină tip van cu dotări speciale. Au fost, atunci, la jocul timișorenilor cu ”șvabii”, probleme cu internetul, dar misiunea la care a colaborat Moldtrans-ul a fost dusă la bun sfârșit.

Schema de lucru e următoarea: van-ul special aparține firmei deltatre, este preluat de Moldtrans și transportat la locul partidei. Transportul implică formalități vamale cu totul speciale (carnetul ATA, pentru bunuri de mare valoare). Mașina trebuie să fie acolo cel târziu la ora 9 în dimineața zilei premergătoare zilei meciului. În van este o masă de lucru cu șase monitoare mari, iar șapte specialiști (veniți din Italia cu avionul) fac grafica TV și statisticile meciului, pe baza unor camere de luat vederi (altele decât cele pentru transmisia TV) amplasate pe stadion. După 3-4 ore la finalul jocului, raportul complet de statistică este finalizat.

În principiu, Moldtrans este implicată doar la meciuri jucate în Europa de Est. Dar au fost și partide din Israel, Cipru, iar anul trecut, la Bruges și Copenhaga. Cele mai importante jocuri de până acum cu implicarea firmei timișorene au fost Supercupa Europei din 2015, de la Tbilisi (celebrul Barcelona – Sevilla 5-4, după prelungiri, cu o ”dublă” a lui Messi), și finala Ligii Europa din 2012, de pe Arena Națională din București (o altă finală spaniolă, Atletico Madrid – Athletic Bilbao 3-0). Dintre jocurile interțări, să amintim un Bulgaria – Italia. Cel mai mult a fost vorba de meciurile lui Șahtar Donețk în grupele UCL. Nelu Moldovan, așa cum îi spun prietenii, remarcă imaginea incredibilă de care se bucura Mircea Lucescu în Ucraina. Cărți despre cariera sa, secțiune specială în muzeul clubului de la noul stadion, Donbass Arena, acum pustiit de războiul civil din țara vecină României. ”N-am văzut român care să aibă parte de atâta respect într-o țară străină”. Doar Hagi în Turcia, am adăuga noi.

Însă cel mai important eveniment la care Moldtrans a luat parte a fost turneul final Euro 2012, din Polonia și Ucraina, la care firma lui Moldovan a asigurat mașinile pentru toate jocurile, inclusiv finala Spania – Italia 4-0!

Chiar și la finala Champions League de acum nici trei săptămâni, Real Madrid – Juventus 4-1, de la Cardiff, a existat posibilitatea de colaborare a Moldtrans-ului. Însă totul a căzut din cauza prețurilor extrem de mari la cazare, din zonă, în perioada meciului!

van DeltatreFoto: Van al firmei deltatre

Vă spuneam că firma se mai ocupă, printre altele, de livrări urgente pentru industria auto. Au fost făcute astfel de livrări în SUA, Bolivia, Coreea de Sud, Tunisia, precum și la fabrica Dacia din Maroc. Iar săptămâna trecută, Nelu Moldovan a fost la Teheran. Acolo, remarcând coincidența de nume, vameșul i-a spus că filmele despre comisarul Moldovan (cele cu Sergiu Nicolaescu, Gheorghe Dinică și legionari – ”Revanșa”, ”Cu mâinile curate”, ”Duelul” etc.) sunt foarte populare în Iran! Țară pe care, ”ca infrastructură, n-o vom ajunge niciodată”, a încheiat Valeriu Ionel Moldovan.

Articol scris pentru revista ”Banatul Azi”

Octavian Stăncioiu

Articol scris de