Noaptea fotbalului românesc: dramă cu schiorii nepigmentați din Țara lui Moș Crăciun. Să vă fie rușine, bă!

În preliminariile Euro 2016, România a nimerit în cea mai slabă grupă care existat vreodată în calificările pentru CE sau zona europeană a CM. Cu:

– Grecia, marea favorită la start, dar care a traversat în timpul acestor preliminarii cea mai groaznică perioadă din istoria sa, urmând a termina ”lanterna” grupei: nicio victorie în nouă meciuri!;

– Ungaria, cu una dintre cele mai slabe echipa din istoria sa;

– Irlanda de Nord, pentru care fotbalul a murit odată cu norocul pe care l-au avut în ’85, contra României;

– Finlanda, o echipă de schiori și hocheiști;

– Insulele Feroe, trupă de pescari, pe care doar degringolada elenă i-a făcut de temut.

Și, bineînțeles, România. Chiar dacă având cea mai slabă echipă din istoria fotbalului carpato-danubiano-pontic (la fel de slabi am mai fost doar pe vremea lui Răzvan Lucescu, doar că atunci încă erau, totuși, Mutu și Chivu), în grupa asta hărăzită de Dumnezeu special pentru calificarea naționalei ”grădinii Maicii Domnului”, ”tricolorii” trebuia să defileze. N-au fost în stare decât de o serie nesfârșită de remize și de meciuri fără gol marcat. E adevărat, și fără gol primit, dar cu cine? Am explicat mai sus în fața căror adversari.

Da, aseară, cu schiorii depigmentați ai Finlandei, ”galbenii” au jucat bine, până la golul primit. Au atacat poarta, și-au creat ocazii, chiar dacă au abuzat de centrări, fără sorți de izbândă în fața unor fundași care doar atâta știu: să sară la cap. Da, s-a jucat bine, dar să nu uităm ce echipă de doi lei am avut în față. Și pe echipa asta de doi lei noi n-am fost în stare s-o batem.

Suntem penibili, suntem rușinea fără egal a istorie fotbalului românesc. O calificare duminică, în Insula Oilor, nu ar schimba nimic. Am ajunge la turneul final doar pentru că acolo merg aproape jumătate dintre țările afiliate la UEFA și doar pentru că am avut o grupă special dăruită de Dumnezeu.

Suntem cu toții penibili, conducători, patroni, ”oameni de fotbal”, antrenori, jucători, ziariști. Doar publicul ăsta de ieri, de pe Arena Națională, merită să fim la marile turnee. Noapte bună.

Octavian Stăncioiu

Articol scris de