Problema palmaresului în fotbalul românesc s-a pus, prima dată, la Poli Timișoara

În zăpăceala creată de deciziile referitoare la marca și denumirea Stelei, nimeni nu mai știe unde este adevărul și care este realitatea. S-a spus că toată problema provine din faptul că Gigi Becali n-a trecut în acte, atunci, în 2003, preluarea palmaresului, a siglei, a culorilor, a mărcii etc.

Vom arăta însă că, pe atunci, problema palmaresului nu și-o punea nimeni în România.

Pentru a ”fenta” datoriile acumulate, cluburile românești aveau obiceiul, permis de regulament, de a înființa societăți noi, care preluau, automat, locul în campionat, lotul de jucători etc. Totodată, mare atenție, și palmaresul, sigla, marca și culorile!! De exemplu, SC Dinamo București SA devenea SC FC Dinamo 1948 SA, și la fel făceau toate.

Prima dată când în România s-a pus problema palmaresului a fost abia la începutul anului 2005.

Politehnica Timișoara se desființase în 2002, după doi ani în care Zambon a făcut praf totul. Atunci, în acea vară, a luat ființă prima ”clonă” a fotbalului românesc. Politehnica AEK, prin fuziunea dintre AEK București (ex-Fulgerul Bragadiru) și divizionara C locală CSU Politehnica, echipa Universităţii Politehnica (instituţie care înfiinţase, în 1921, şi pe Poli cea “originală”). CSU Poli apăruse prin 1998, sub numele de Știința, dar era, la înființare, o echipă eminamente sudențească, de Campionat Municipal, nerevendicând palmaresul polist, Poli încă existând.

Odată apărută Poli AEK, pe nimeni n-a interesat de palmaresul alb-violet. Abia după un an, în 2003, Zambon a reînființat, abuziv, pe Poli, primind, stupid, dreptul asupra istoriei poliste și mutând clubul la Drăgășani și, apoi, la București.

Abia când Poli AEK a fost preluată de Marian Iancu s-a pus problema palmaresului. În acea iarnă, 2005, Poli-Zambon era în divizia secundă. Iancu și italianul bătuseră palma. Urma ca Poli AEK să devină, în sfârșit, Poli. Ceva s-a întâmplat însă și înțelegerea celor doi a căzut. S-a ajuns la procese, TAS și toată nebunia. Poli AEK a devenit, pe rând, FCU Politehnica, Politehnica Știința, FC Timișoara.

A veni acum și să spui că, atunci când Poli, Universitatea Craiova, ”U” Cluj, Sportul Studențesc, Steaua, Dinamo, Rapid etc. s-au despărțit, de universități, ministere etc., preluarea nu s-a făcut corect, e o aiureală. Cluburile respective au fost obligate, prin legile și regulamentele de atunci, să se desprindă de instituțiile care le tutelaseră în comunism.

Să vii după 15-20 de ani și să întorci totul pe dos, doar pentru că așa sunt interesele de moment sau pentru că, pur și simplu, actele n-au fost făcute ”la sânge” atunci, înseamnă să arunci în neant 15-20 de ani de fotbal românesc.

Când eram mai tânăr era un serial, Dallas. La un moment dat, Bobby din serial a murit. Au urmat vreo 20 de episoade. După care, dintr-o dată, Bobby ăla se trezește. Și tot ce s-a întâmplat în ultimele 20 de episoade fusese un vis. Pur și simplu, telespectatorii fideli ai serialului nu au putut accepta că Bobby al lor nu mai e. Și, la dorința lor, Bobby a fost ”reintrodus” în film.

Așa e și cu palmaresurile astea. Oameni buni, reveniți-vă în fire!

Articol scris pentru revista ”Banatul Azi”

Octavian Stăncioiu

Articol scris de