Alexandru Epureanu, cel mai scump jucător din istoria fotbalului moldovenesc

4 milioane de dolari. Atât a costat transferul lui Alexandru Epureanu la Dinamo Moscova. Impresionată de calităţile fundaşului moldovean, Dinamo a plătit aceşti bani pe 8 decembrie 2009 echipei FK Moscova, care în scurt timp se va desfiinţa din cauza problemelor financiare. Epureanu nu a reuşit să se impună la Dinamo, fiind împrumutat ulterior la Krâlia Sovetov şi Anji. Acum, căpitanul naţionalei Moldovei evoluează în Turcia, la Istanbul BB.

Cei mai scumpi jucători moldoveni

1. Al. Epureanu (FK Moscova – Dinamo Moscova) – 4 mil. dolari
2. St. Ivanov (FK Moscova – Lokomotiv Moscova) – 2,6 mil. euro
3. S. Covalciuc (Karpatî Lvov – Spartak Moscova) – 3 mil. dolari
4-5. Curteian (Widzew Lodz – Zenit St. Petersburg) – 1 mil. dolari
Dadu (Alania Vladikavkaz – ȚSKA Moscova) – 1 mil. dolari

Este greu de crezut că vreun jucător moldovean va fi achiziţionat cu cel puţin 4 milioane de dolari în viitorul apropiat. Nu mai sunt acele vremuri când fotbaliştii moldoveni aveau o altă cotă în campionatul Rusiei.

De aceea, nu este de mirare că, în top 5 al celor mai scumpe transferuri din istoria fotbalului moldovenesc, cei cu banii au fost ruşii. Astfel, pe locul 2 se clasează mijlocaşul Stanislav Ivanov, care a fost cumpărat de Lokomotiv Moscova cu 2,6 milioane de euro de la FK Moscova. Transferul a avut loc pe 17 ianuarie 2009. Ivanov nu a rupt gura târgului la Lokomotiv, iar anul trecut s-a retras din fotbal la vârsta de 33 de ani.

Alexandru_Epureanu
Foto: Al. Epureanu în tricoul lui Dinamo Moscova

Următorul cel mai scump transfer îl are protagonist pe Serghei Covalciuc. Jucătorul, născut la Odesa, s-a transferat la Spartak Moscova pentru 3 milioane de dolari, de la Karpatî Lvov. Transferul a venit la un an după ce Covalciuc a fost declarat cel mai bun jucător din Moldova. Ulterior, el a fost ales de încă două ori fotbalistul anului, dar acum a ajuns fără echipă. Aktobe, cu care a devenit campion al Kazahstanului în sezonul trecut, l-a pus pe lista de transfer.

Pentru alte transferuri cu implicarea jucătorilor moldoveni s-au plătit câte un milion de dolari. Zenit l-a transferat pe Alexandru Curteian (Curtianu) în 1998, de la Widzew Lodz, iar ȚSKA Moscova l-a luat pe Sergiu Dadu şase ani mai târziu, de la Alania Vladikavkaz.

Mihai Sandu (Chișinău)

sport1.md