Organizare tactică. Principii ofensive (I)

Articol de Sandu Tăbîrcă (antrenor)

Principii – organizare – tactica

PRINCÍPIU s. n. 1. element fundamental, idee, lege de bază pe care se întemeiază o teorie, un sistem, o normă de conduită etc. 2. lege de bază a unei științe, arte etc.
ORGANIZÁRE, organizări, s. f. Acțiunea de a (se) organiza și rezultatul ei; p. ext. rânduială, disciplină, ordine. ♦ Orânduire, alcătuire. ◊ Organizarea producției = ansamblu de măsuri privind stabilirea, asigurarea și coordonarea mijloacelor de producție și a forței de muncă în vederea desfășurării producției cu maximum de eficiență
TÁCTIC, -Ă, tactici, -ce, s. f., adj. I. S. f. 1. Parte componentă a artei militare care se ocupă cu studiul, organizarea, pregătirea și ducerea luptei pentru a îndeplini cu maximum de eficacitate scopurile fixate

Organizare tactică

Organizarea tactică

Momente de joc Faze și situații de joc Sisteme de joc Principii de joc Reguli de joc

Momente de joc

Atacul Apărarea Tranziția negativa Tranziția pozitivă Faze fixe ofensiv
Faze fixe defensiv

Principii tactice atac

Atac
Mobilitate Viteză Circulație minge Amplitudine Profunzime Progresia jucătorilor
Echilibru-balance

 

Mobilitatea

Mobilitate constantă. Jucătorii fără minge trebuie să fie coordonați printr-o mișcare excelentă și constantă, pentru a oferi ajutor și sprijin pentru a forma situații și posibilități de pasare care să favorizeze mișcarea rapidă a balonului. Mobilitatea necesită inteligență tactică pentru a ocupa spațiile cele mai potrivite, la momentul potrivit și cu o mare solidaritate, pentru a oferi în mod constant soluții posesorului de minge. Mișcarea constantă trebuie să urmărească să creeze superioritate numerică în imediata prezență a mingii (atac combinativ) și în zonele de mijloc și cele de extensie (atac direct).
În acest principiu tactic există alte sub-principii care dau conținut:
Sprijinul / ajutorul
Demarcarea

Viteza de circulație a balonului

Bazată pe mobilitatea jucătorilor, care, prin intermediul schimbului rapid și eficient de pasare (intensitate și viteză), prin formarea situațiilor triangulare, redublări, mișcări inverse, orientare, evitând astfel presiunea adversarului în treimea de apărare și cea medie… lăsând lupta pentru situații favorabile de 1c1 în ultimul sector al terenului, adică în treimea de atac.
În acest principiu tactic există alte sub-principii care dau conținut:
Schimb de ritm
Temporizarea
Schimb de direcție (alternanță)
Redublarea – un-doi-uri

Profunzime

Poziționarea jucătorilor în zonele de la limita ofsaidului, pentru a genera spații între linii și pentru a lungi pe cât posibil blocul advers. În aceste spații trebuie create zone în care mingea să se deplaseze cu mai mare ușurință sau pentru a face posibilă progresia surprinzătoare, capabilă să depășească liniile defensive adverse, cu un joc vertical pentru a evita pierderea mingii, mai ales în treimea medie și adversă.

Amplitudine

Asigurarea pozițiilor de către jucători în situația posesiei mingii la margine face ca zonele ocupate prin acoperirea eficientă să ofere posibilitatea, în lățimea terenului, pentru ca mingea să circule astfel, ca progresia să poată avea loc atât pe aripi cât și în mijlocul terenului, pentru a deschide apărarea adversă. Prin maximizarea suprafeței în lățime ne-am ajuta fundașii în a îndeplini sarcinile într-un spațiu mai mare, care facilitează progresia și circulația cu viteză de minge, totodată jucătorii ofensivi, pentru a avea mai mult spațiu și timp pentru a dezvolta acțiunile lor de atac.

Echilibru-balance

Echilibrul se va manifesta prin capacitatea echipei de a progresa, astfel încât cele două benzi și centrul să se afle la o distanță adecvată, în așa fel ca liniile echipei să poată să avanseze în colectiv și de a nu lăsa spații deschise între linii unde ar putea să pătrundă adversarul în urma unei pierderi de minge.
În acest principiu tactic există alte sub-principii care dau conținut:
Supervizarea spațiilor
Suplinirea pozițiilor
Supravegherea adversarilor

Sandu Tăbîrcă

S-a născut la 11 iulie 1965, la Timișoara. A jucat în Liga a III-a, la UMT Timișoara. Este antrenor de fotbal (deține licența UEFA PRO și licența UEFA Elită Juniori A), are diplomă de profesor cu specializare fotbal, specializări în: analiza tactică de joc computerizată și de procesare video; diagnostic de performanță și randament  specializat; psihologie sportivă; nutriție sportivă. Activitatea de antrenor a început-o în Austria. Începând din 2009, a fost antrenor în Liga I, la Gloria Bistrița (secund, principal), Universitatea Craiova (director tehnic), Voința Sibiu (director tehnic), Rapid (secund), FC Brașov (secund). În sezonul 2013-14 a fost antrenor principal și secund la Rapid (Liga a II-a), iar în 2014 a fost antrenor secund al naționalei de tineret a României. Din 2014 este membru în Comisia Tehnică a FRF. Din 1990 este stabilit în Austria.