Scoutingul la Ajax

Articol de Ciprian Urican (antrenor)

Pentru clubul olandez Ajax Amsterdam, scoutingul este una dintre cele mai importante arii de activitate. Activitatea de selecție, atât internă cât și externă,este una extrem de laborioasă, care se desfășoară după niște principii clare, care nu sunt încălcate niciodată.

Departamentul de scouting intern cuprinde 50 de specialiști, toți având contracte cu clubul, care urmăresc întreg fondul de jucători existent, pe o rază de 60 km de Amsterdam. Ei lucrează în grupe de trei atunci când caută jucători, după care fiecare își întocmește raportul personal și-l trimite la Ajax.

După acest raport preliminar asupra unui jucător, o a doua grupă de trei scouteri este trimisă să urmărească jucătorul respectiv. Dacă și acest raport este favorabil, un specialist din cadrul clubului Ajax pleacă pentru vizionarea finală a copilului, la clubul acestuia.

În cazul în care impresia este una favorabilă, jucătorul este chemat la un trial care se desfășoară la Academie, compus din două antrenamente și un joc. Dacă reușește să se impună, conducerea lăncierilor inițiază perfectarea transferului cu clubul de unde provine jucătorul.

Modalitatea este una simplă, Federația olandeză a impus un preț standard la transferurile copiilor și juniorilor. Clubul care cumpără trebuie să plătească suma de 13.000 de euro pentru fiecare an de contract al jucătorului, clubului care îl cedează. De exemplu, dacă băiatul a fost legitimat timp de trei ani, suma de transfer este de 39.000 de euro.

Reguli cu jucătorii străini
În ceea ce privește transferurile jucătorilor străini, suma este de 90.000 de euro pentru fiecare an de contract al acestora. Ajax are numeroși scouteri care urmăresc tinerii din străinătate, însă ei caută doar jucători pe anumite poziții, care să aibă multă competiție jucată.

În general, Ajaxul se axează pe transferul jucătorilor de până la 13 ani, ei spunând că de la această vârstă în sus este greu să-i mai instruiești în stilul Ajax.

La U19 se organizează în fiecare an o competiție la care, alături de lăncieri, mai participă încă 29 de echipe. De obicei, ea este câștigată de către Ajax. Dacă însă nu se întâmplă acest lucru, înseamnă că departamentul scouting a înregistrat un eșec în anul respectiv.

Selecția propriu-zisă este făcută conform acronimului TIPS, adică jucătorii sunt evaluați în funcție de:
T = tehnică
I = inteligență
P = personalitate
S = viteză (speed)

Pentru a proteja fotbalul din țara ei, Federația batavă a impus obligativitatea unui salariu de minim 500.000 de euro care să fie acordat jucătorilor străini transferați de echipele olandeze. Asta înseamnă că jucătorul respectiv trebuie să fie extrem de bun pentru a fi adus în Olanda.

Ciprian Urican

S-a născut la 1 ianuarie 1967, la Simeria. Este antrenor de fotbal (deține licența A UEFA), lector în cadrul Comisiei Tehnice a Şcolii Federale de Antrenori a Federaţiei Române de Fotbal, referent zonal al FRF, absolvent al Universității de Vest din Timișoara, masterat în Educație Fizică și Sport. Este autorul cărţii ”Goool – 183 moduri de a înscrie”, apărută în 2011 la Editura Gabriel din Bucureşti, şi al caietului ”Jurnalul antrenorului”, destinat antrenorilor de fotbal. Este fondatorul şi realizatorul site-ului www.coaches-ahead.ro (primul site specializat al antrenorilor de fotbal din România, lansat în 2012). În 2011 a fost antrenor principal la Victoria Brăneşti, în Liga I. Acum este antrenor principal la FC Academica Argeş Pitești (Liga a II-a). Este stabilit în Timişoara.