Academica Clinceni, un club tânăr și mereu pe drumuri

Foto: Stadionul din Clinceni

Academica Clinceni s-a înființat în 2013, sub numele de FC Clinceni, preluând locul din Liga a II-a (unde va evolua mereu, indiferent de schimbările de denumire și sediu) al lui CS Buftea. În anul următor se mută la Pitești, devenind Academica Argeș Pitești, însă practic acesta a fost un club distinct, din moment ce s-a schimbat localitatea de reședință și a fost o ”clonă” a lui FC Argeș. După încă un sezon, în 2015, Academica Argeș revine la Clinceni, cu denumirea actuală, Academica Clinceni (practic, FC Clinceni s-a reînființat, cu alt nume). În 2017, Academica Clinceni a terminat pe locul 14, iar în 2018, pe 6 în Liga a II-a.

”Gazeta Sporturilor” a scris despre implicarea la club, anul trecut, pentru scurt timp, a impresarului chinez Eric Mao, suspectat de aranjare de meciuri pentru pariuri. Acesta ar fi devenit, practic, patronul echipei. Ulterior, în primăvara anului trecut, vicepreședintele clubului, Alexandru Dragomir, a fost suspendat de FRF pentru trei luni și amendat cu 25.000 de lei pentru o tentativă de ”blat”.

Acum, antrenor este Ilie Poenaru, fost jucător la Poli AEK, după ce la startul sezonului trecut a fost Erik Lincar, ex-internațional stelist.

Clinceni este o comună din județul Ilfov, care până la apariția actualei Academica a avut drept echipă-fanion pe Inter Clinceni.

Aceasta a fost implicată într-un caz similar (caz descoperit de subsemnatul și preluat de presa centrală) cu departajarea pentru titlul național, de la finalul sezonului 2016/17, dintre Viitorul Constanța și FCSB. În ediția 2013/14 a Ligii a III-a, s-a jucat de asemenea cu sezon regulat și apoi play-off/play-out. În seria a III-a, la finalul play-off-ului, pe primele două locuri erau două echipe cu punctaj egal (36): CS Balotești și Inter Clinceni. Nu se lua în calcul pe atunci criteriul cu rotunjirea punctelor la startul play-off-ului, deoarece echipele au intrat în play-off și, respectiv, play-out, numai cu punctele acumulate în jocurile directe dintre ele în sezonul regulat. Așa că departajarea s-a făcut pe baza rezultatelor directe. Care, în play-off, au fost 1-0 pentru Balotești și 1-1. Iar în sezonul regulat, 2-0 pentru Clinceni și 0-0. Așadar, dacă s-ar fi luat în considerare toate rezultatele (sezon regulat + play-off), avantaj ar fi avut Clinceniul: câte o victorie de fiecare, plus două egaluri, dar golaveraj 3-2 pentru Inter. Locul 1, singurul promovabil, a fost ocupat, evident, de Balotești, pe baza criteriului rezultatelor directe din play-off!

În 2015, Inter Cliceni s-a desființat, locul său de Liga a III-a fiind preluat de nou-înființata Inter Olt Slatina.

Octavian Stăncioiu

Articol scris de