Acum 25 de ani. Fotbal și Revoluție

Foto: Timișoara liberă, în decembrie 1989, Piața Operei. Fotografie a celebrului Constantin Duma

Acum exact un sfert de secol, în decembrie 1989, fotbalul românesc trăia momente de grație. Naționala, cu Imi Jenei la timonă, tocmai se calificase la Mondialul italian, după 3-1 cu Danemarca. Dinamo, antrenată de Mircea Lucescu, obținuse și ea prezența în ”primăvara europeană” a Cupei Cupelor, după ce demolase pe Panathinaikos. Steaua, cu Hagi mare vedetă, era încă o echipă de forță a Europei, deși fusese eliminată de PSV Eindhoven (un club de prim-plan pe atunci, cu Romario în atac) din CCE.

Poli Timișoara se afla în Divizia A și avusese un tur bun. 0-0 cu Flacăra Moreni (acasă), 0-1 cu Dinamo (acasă), 0-3 cu Steaua (deplasare), 0-0 cu Victoria (acasă), 1-0 cu Universitatea Craiova (acasă) erau rezultatele obținute în acea toamnă cu echipele puternice ale campionatului. Costică Rădulescu pusese pe picioare o formație ce avea să rămână drept reper în istoria alb-violetă. Almășan – Varga, Ionuț, Andreaș, Stoicov – China, Oloșutean, Vlaicu, Timofte II – D. Mănăilă, Cașuba.

Și a venit, atunci, Revoluția. Timișoara a dat semnalul întregii țări că vremea comunismului și a lui Ceaușescu s-a dus.

Octavian Stăncioiu

Articol scris de