Bruce Rioch, primul căpitan al naționalei Scoției născut în Anglia

Bruce David Rioch s-a născut pe 6 septembrie 1947, la Aldershot, în Anglia, din mamă englezoaică și tată scoțian. Cum familia s-a mutat la Luton, în apropiere de Londra, când Bruce avea 14 ani, viitorul internațional a început fotbalul la echipa locală, Luton Town, unde avea să debuteze ca profesionist în 1964. A câștigat cu Luton Liga a 4-a engleză, fiind transferat apoi la Aston Villa, în 1969, pentru 100.000 de lire sterline. Era, la momentul respectiv, cea mai mare sumă plătită pentru un transfer de o echipă din eșalonul secund.

Cea mai importantă realizare la Aston Villa a fost finala Cupei Ligii în 1971, pierdută cu Tottenham. Apoi, Bruce Rioch a ajuns la Derby County, echipă cu care avea să realizeze cea mai bună performanță din cariera de jucător: titlul de campion al Angliei în sezonul 1974/75. A mai jucat la Everton, Birmingham, Sheffield United, Seattle Sounders (în Statele Unite) și Torquay United.

Cum tatăl său era scoțian, Rioch a ales să evolueze pentru echipa națională a Scoției, strângând 24 de selecții și marcând 6 goluri, între 1975 și 1978. A purtat și banderola, fiind primul căpitan al Scoției născut în Anglia.

Bruce Rioch a avut și o lungă carieră de antrenor, de la începutul anilor ’80, fiind un specialist al promovărilor. Cea mai mare echipă pe care a pregătit-o a fost Arsenal Londra, pentru un sezon, chiar înainte de venirea lui Arsene Wenger, în 1996. Chiar dacă a stat puțin, și-a lăsat, totuși, amprenta în istoria clubului, Rioch fiind cel care l-a adus pe Dennis Bergkamp de la Inter Milano.

Sursa foto: fourfourtwo.com

Vali Silaghi

Articol scris de