Campionatul European, inițiativă a francezului Henri Delaunay

Foto: Henri Delaunay (sursa: Wikipedia)

Actul de naştere la fotbalului organizat este considerat a fi înfiinţarea primei federaţii de fotbal din lume, cea a Angliei, numită The Football Association (FA), act produs la 26 octombrie 1863. În 1882, cele patru federaţii ale Marii Britanii înfiinţează înfiinţează International Football Association Board, singurul organ care are dreptul să modifice regulile jocului, rol păstrat până în zilele noastre. La 21 mai 1904 se înfiinţează Federation Internationale de Football Association (Federaţia Internaţională de Fotbal-Asociaţie), pe scurt FIFA, forul suprem de coordonare a activităţii fotbalistice din lume.

La 15 iunie 1954 se înfiinţează Union des Associations Europeennes de Football (UEFA), forul continental al fotbalului european.

Numită şi Cupa Naţiunilor sau Cupa Henri Delaunay, Cupa Europei a fost creată în 1958, concretizând o iniţiativă mai veche a francezului Henri Delaunay (fost secretar general al federaţiei Franţei, decedat în 1955), reluată de un alt francez, Pierre Delaunay (chiar fiul primului). Organizată de UEFA, competiţia urma să fie destinată reprezentativelor europene şi să se dispute o dată la patru ani.

Primul meci al ediţiei inaugurale a avut loc la 28 septembrie 1958, URSS – Ungaria 3-1, în prima manşă a turului I.

În perioada următoare, având în vedere că 2016 este, în plan fotbalistic, anul Europeanului din Franța, vom face o trecere în revistă a acestei competiții.

Octavian Stăncioiu

Articol scris de