Coloman Braun-Bogdan, antrenorul rivalelor: a pregătit Rapid, Steaua, Dinamo, UTA și Poli Timișoara

Născut pe 13 octombrie 1905 la Arad, oraș aflat atunci în Imperiul Austro-Ungar, Coloman Braun-Bogdan a început fotbalul la AMEFA, în orașul natal. Acolo a și debutat ca senior, iar de-a lungul carierei de jucător a mai evoluat la Racing Club Calais, în Franța, și la Juventus București. A făcut parte din lotul României pentru Campionatul Mondial din 1938.

A hotărât destul de devreme că vrea să devină antrenor, astfel că în perioada în care a evoluat în Franța a profitat de apropierea de Anglia pentru a studia fotbalul la Academia de la Folkstone. A debutat ca antrenor la Juventus București, unde era și jucător, iar din 1940, când a agățat ghetele-n cui, s-a dedicat băncii tehnice.

După încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial a antrenat la Rapid București și, odată cu apariția echipelor de casă ale diferitelor ministere din noul regim, a fost primul antrenor din istoria Stelei București (pe atunci ASA), de unde a fost dat afară după ce echipa a evitat la limită retrogradarea din primul eșalon. A ajuns imediat la Dinamo București, echipă nou înființată și înscrisă, ca și Steaua, direct în Liga 1.

După 4 ani la Dinamo a revenit acasă, la Arad, unde a antrenat UTA, cu care a câștigat Cupa României în 1953 și titlul național în 1954. A antrenat UTA până la finalul carierei de tehnician, cu o singură întrerupere, sezonul 1962/63, când a pregătit Poli Timișoara.

Mare colecționar de insigne și fanioane din lumea fotbalului, Coloman Braun a rămas activ în cadrul Federației Române de Fotbal și după încheierea carierei de antrenor, scriind și două cărți, „Fotbalul în glumă” și „Din lumea balonului rotund”.

A murit pe 15 martie 1983, la 77 de ani.

Sursa foto: amefa1911.blogspot.ro

Vali Silaghi

Articol scris de