Cum a apărut fotbalul în România. Diferența între Vechiul Regat și spațiul intracarpatic

sursa foto: Wikipedia

Fotbalul a apărut pe teritoriul României de azi în mod cu totul diferit în spațiul intracarpatic față de cel extracarpatic.

Spre deosebire de Vechiul Regat, unde va fi introdus de străini rezidenţi acolo, în Transilvania și Banat – neexistând nici fenomenul răspândirii firmelor cu capital străin, atât de pregnant peste Carpaţi – fotbalul va apărea graţie unui proces mult mai natural. Pur şi simplu, jocul va ajunge aici prin “unda” ce va străbate continentul de la vest la est. Prin “influenţă”, de la Budapesta, fotbalul va “dezvirgina” teritoriul transilvan, meritul principal revenind celor întorşi de la studii din străinătate.

Uşor nu va fi însă, având de înfruntat destule piedici generate de rigiditatea şi conservatorismul elitei sociale, aproape singura care avea acces în societăţile sportive ale timpului. Sport prin esenţă popular, fotbalul va fi privit cu multe rezerve, elita considerându-l un potenţial pericol pentru păstrarea privilegiilor sale. Deşi majoritari, transilvănenii de naţionalitate română îşi vor face cu greu loc în echipe, formate în special din jucători de naţionalitate maghiară (minoritatea cea mai numeroasă din Transilvania).

În Vechiul Regat, în schimb, echipele erau formate, în mare majoritate, din străini angajați la firme din România.

Octavian Stăncioiu

Articol scris de