FC Argeș, file de istorie

Foto: FC Argeș, campioană națională în 1979

În 1953 ia ființă, ca ”satelit” al lui Dinamo București, Dinamo Pitești. Până atunci, supremația în fotbalul piteștean fusese deținută de Sporting Pitești, care însă nu reușise nici măcar o prezență în primul eșalon!! În 1961, Dinamo Pitești promovează în premieră în A, iar în 1966 reușește prima performanță, ajungând în optimile Cupei Europene a Târgurilor (actuala Liga Europa), eliminând pe Sevilla, Toulouse (5-1 în retur, după 0-3 în tur!!) și cedând în fața lui Dinamo Zagreb. În 1968, Dinamo Pitești adoptă denumirea de FC Argeș și devine primul club exclusiv de fotbal înființat în România de la mijlocul anilor ‘40 încoace.

Aflată deja în epoca Dobrin, echipa va cuceri două titluri pe parcursul a doar șapte ani: în 1972 și 1979! Ultimul, după un decisiv 4-3 împotriva contracandidatei Dinamo (București), în deplasare, în ultima etapă! La ambele, antrenor a fost legendarul Florin Halagian, iar vedetele se numeau Olteanu, I. Barbu, Radu I (în ‘72), Cristian, D. Nicolae, Radu II (în ‘79), plus, în ambele cazuri, Dobrin.

Memorabile rămân victoriile cu Real Madrid (2-1 la Pitești, în 1972, în CCE), Valencia (2-1 la Pitești, în 1978, în Cupa UEFA) și eliminările lui Panathinaikos (în 1978, în Cupa UEFA) și AEK Atena (în 1979, în CCE). Dar și un 0-7 cu Celta Vigo (în 1998, în Cupa UEFA)… A jucat două finale în Cupa Balcanică și una în Cupa României.

Antrenorul Leonte Ianovschi a pus la punct, acum câteva decenii, o școală de fotbal extraordinară la club. Aproape an de an, începând din deceniul șapte, această școală a produs jucători de calitate. Să-l amintim doar pe Dobrin și pe cei din ultimii ani, Neaga, D. Coman, N. Dică, Cr. Tănase, plus cel mai bun jucător român de după ”Generația de aur” (alături de Chivu), Mutu.

După ”boom”-ul anilor ‘70, Argeșul a intrat într-un con de umbră. O vreme, în denumire a apărut și numele Dacia, celebra uzină de automobile din zonă patronând clubul.

Clubul s-a desființat, intrând în faliment, în 2013, pe când se afla în Liga a II-a. Au fost create ”clone”, SCM Argeșul, FC Argeș 1953, Academica Argeş.

Însă în vara anului trecut, FC Argeș a fost reînființat, Primăria Pitești achiziționând brandul și ”aplicându-l” peste SCM Pitești (fosta SCM Argeșul). Aceasta tocmai promovase, în premieră, în Liga a II-a, cu Nicolae Dică antrenor (trecut apoi la FCSB). Practic, FC Argeș a absorbit pe SCM Pitești.

Octavian Stăncioiu

Articol scris de