Fotbal la umbra Turnului Chindiei. Dinu, Dobrin, Narcis Coman şi Vlad Ţepeş

Foto: Turnul Chindiei din Târgovişte

FC Chindia Târgovişte s-a înfiinţat în 2010. Acum doar şapte ani, când a preluat un loc direct în Liga a III-a, promovând după un singur sezon în eşalonul secund. Unul dintre acţionari era Gheorghe Popescu, fostul mijlocaş al „Generaţiei de aur”.

Încă exista şi FCM Târgovişte, clubul-fanion al fotbalului din oraş. Club care, după Revoluţie, se numise chiar Chindia. (De aceea, actuala echipă o trecem în forma FC Chindia, fiind o „clonă” – nu e nimic peiorativ aici – a fostului club). Se înfiinţase în 1950 şi a evoluat în premieră în elită în 1961, sub numele de Metalul. Aici şi-a început activitatea fotbalistică, la juniori, Cornel Dinu. În 1972 şi-a schimbat denumirea în CS Târgovişte, acesta fiind numele sub care avea să reuşească cele mai importante rezultate. În 1978, portarul echipei, Narcis Coman, devine primul goalkeeper care primeşte distincţia de Fotbalistul Român al Anului. Între 1981-1982, la echipă a jucat (atât în B, cât şi în A) chiar Dobrin. În perioada postdecembristă, gruparea se numeşte Oţelul Universitatea, Chindia şi FCM, participând pentru ultima dată în Divizia A în 1998. Acum, FCM se află în Liga a VI-a, ultima a judeţului, şi are terenul propriu la Şotânga, o comună dâmboviţeană…

Revenind la FC Chindia, după promovarea din Liga a III-a reuşită în 2015, echipa a contat mereu în lupta pentru accesul către Liga I. În ultimul sezon a ocupat locul 5.

Cea mai mare performanţă din judeţ a obţinut-o însă o echipă din afara reședinței dâmbovițene, Flacăra Moreni, o „protejată” a sistemului comunist de la finele anilor ’80, aceasta jucând în Cupa UEFA în 1989.

Târgovişte a fost capitala medievală a Ţării Româneşti, de numele oraşului fiind strâns legată personalitatea legendarului voievod Vlad Ţepeş.

Octavian Stăncioiu

Articol scris de