Gâlcă, al treilea antrenor român din elita spaniolă. Primul a fost Berkessy III

Foto: Berkessy III (sursa: tempofradi.hu)

De ieri, Costel Gâlcă este antrenorul lui Espanyol Barcelona. Contrar părerii presei sportive ”centrale”, nu este al doilea antrenor român în istoria Primerei Division. Primul, cred ei, a fost Cosmin Contra, la Getafe, între 2014-2015.

Ei bine, primul a fost Elemer Berkessy III. Etnic maghiar, născut la Oradea, în 1905, pe vremea Austro-Ungariei, a început să joace fotbal în România, după Marea Unire. N-a evoluat niciodată pentru naționala ”tricoloră”, în schimb va juca pentru Ungaria, între 1928-1930, pe când era la Ferencvaros. A fost apoi primul român care a jucat la Barcelona, între 1934-1936, al doilea urmând să fie, după război, ripensistul Simatoc.

Berkessy III începe antrenoratul în Ungaria, pleacă apoi în Italia, iar în 1951 preia pe Zaragoza, în elita spaniolă. Stă până în anul următor, după care în 1954 mai marchează o premieră, fiind primul antrenor străin non-britanic din campionatul Angliei, la Grimsby Town, în divizia a treia. Revine în primul eșalon al Spaniei, conducând în 1957-1958 pe Espanol. Da, chiar actuala echipă a lui Gâlcă (pe atunci, Espanol era ortografia denumirii clubului). El a fost considerat însă antrenor ungur.

Octavian Stăncioiu

Articol scris de