Meciul de la București din decembrie 1907

Foto: Zona Podul Mogoșoaia din București în 1905 (sursa: bucurestiivechisinoi.ro)

La Bucureşti a avut loc, duminică 2/15 decembrie 1907 (o zi frumoasă de iarnă), şi un prim amical consemnat în presa vremii: Olympia – ROMA Ploiești 1-7! ROMA era prescurtarea pentru Societatea Româno-Americană, iar ortografia de atunci a Ploieștiului era Ploești.

Disputat pe maidanul (de dimensiuni mult mai mici decât cele regulamentare) de la capătul Podului Mogoşoaia, meciul a fost arbitrat de englezul Middleton, jucător la Colentina. Din cronica partidei – prima pentru Vechiul Regat -, apărută în revista bucureşteană “Din lumea sporturilor” din 4/17 decembrie, mai aflăm că timpul a fost plăcut, asistenţa, redusă, precum şi numele celor doi căpitani (Kutscher, la bucureşteni, şi Jeffreys, la ploieşteni). Timpul de joc a fost de aproape două ore, el stabilindu-se, încă, prin înţelegere între echipe. A fost primul meci dintre două echipe din localităţi diferite disputat în Vechiul Regat. Asta în timp ce anul imediat următor va însemna, pe plan internaţional, anul primului Turneu Olimpic oficial de fotbal…

Dar iată cronica apărută în revista “Din lumea sporturilor”: “Duminică 2 Decembrie a avut loc pe platoul din faţa rondului al doilea, o interesantă partidă de foot-ball între Olympia societate de gimnastică germană şi Roma (n.a. – ROMA), societate sportivă, formată din funcţionarii societăţii de petrol Româno-Americană. Amintim că aceste jocuri s-au dat pentru prima dată la noi. Grupul societăţii Olympia purta veste roşii şi era sub conducerea d-lui Kutscher, grupul societăţii engleze Roma purtau veste albastre şi erau sub conducerea d-lui A. Jeffreys. Arbitrul a fost ales d. Middleton, englez. Jocul a început la orele 2 şi jumătate, şi s-a terminat la orele 4 şi jumătate. Grupul englez Roma a luat 7 puncte, iar cel german, Olympia, a luat numai un punct. Grupul englez a fost proclamat învingător. Roma s-a arătat cu adevărat superioară în luptă. Plini de agerime şi în ordinea cea mai perfectă, englezii se vedeau pretudindeni luptând câte odată trei englezi contra unui german. Grupului german I-a lipsit ordinea şi mai ales vigilenţa necesară pentru a urmări jocurile capricioase ale mingei, totuşi, am observat printre dânşii luptători foarte isteţi. Pentru joia viitoare, grupul englez Roma a invitat la un match grupul sportiv al societăţii Colentina. Matchul acesta se anunţă foarte interesant întrucât lupta se angajează între două grupuri engleze”.

Aşadar, la patru zile după acest meci urma să se dispute încă unul (ROMA – Colentina), despre care însă nu avem nici un amănunt. La fel se va întâmpla cu partida Olympia – ROMA, anunţată în 1908. Că s-a jucat în decembrie nu trebuie să vă mire, acesta devenind un obicei pe întreaga perioadă antebelică a fotbalului “regăţean”. Explicabil, din moment ce străinii care compuneau formaţiile considerau soccer-ul un sport ce se practică şi în sezonul rece, aşa cum se întâmpla în ţările lor (Anglia, de exemplu).

Octavian Stăncioiu

Articol scris de