Minerul Lupeni, fostă vicecampioană națională!

Foto: Guga (sursa: Wikipedia)

Adversara Ripensiei de la barajul de promovare în Liga a III-a, Hercules Lupeni, este urmașa Minerului Lupeni.

A doua echipă ca valoare și palmares din Valea Jiului, Minerul Lupeni s-a înființat imediat după Primul Război Mondial, în 1920, la un an după Jiul Petroșani. La înființare, denumirile celor două cluburi erau Jiul Lupeni, respectiv CAMP.

În 1928, Jiul Lupeni (care, în anul anterior, absorbise pe CAMP Petroșani și pe Minerul Vulcan) ajunge în finala campionatului național, pierzând în fața lui Colțea Brașov (2-3). Echipa aliniată de formația din Valea Jiului: Ioan Kiss – Szabados, Rupp – Al. Berkessy, Szüle, Gentl – Kertesz, Guga, Bognar, Killianovitz, Meszner. Antrenor era Adalbert Szabo, fost jucător la Chinezul Timișoara!

Guga era legendarul Aurel Guga (căpitanul României la primul meci din istoria naționalei, în 1922), care a jucat în reprezentativa României și pe când era legitimat la Jiul Lupeni, la fel întâmplându-se și cu Ioan Kiss și Killianovitz.

În 1929, ”fuziunea” se desface și clubul adoptă denumirea de Minerul. În perioada divizionară interbelică, echipa din Lupeni activează în Divizia C și B. După Al Doilea Război Mondial continuă în B, purtând diferite denumiri, în anii ’50 (Partizanul, Flacăra, Minerul, Energia). Din 1958 revine la numele de Minerul, purtat până la desființarea din 2011.

Octavian Stăncioiu

Articol scris de