Poli a folosit sistemul 5-3-2 în 1980, cu 10 ani înainte de apariția lui la Campionatul Mondial!

Foto: Politehnica Timișoara – Celtic 1-0, golul lui Păltinișanu (sursa: diviziasport.ro)

În toamna lui 1980, Poli Timișoara debuta în Cupa Cupelor. Adversar, celebrul club scoțian Celtic Glasgow. Un club, spre deosebire de zilele noastre, foarte puternic.

Pentru a contracara valoarea celor două vârfuri de atac ale alb-verzilor, McCluskey (McGarvey la retur) și Charles Nicholas, antrenorul alb-violeților, Ion V. Ionescu, a apelat la un sistem aproape revoluționar pentru acea vreme: 5-3-2. Cu libero și doi stoperi. Nu a fost Poli prima care l-a folosit, dar a fost printre primele.

În prima manșă, pe Celtic Park, Poli a fost astfel așezată în teren: Moise portar, Nadu fundaș dreapta, Păltinișanu libero, Șerbănoiu și Vișan stoperi, Șunda fundaș stânga, I. Dumitru, Manea și Titi Nicolae la mijloc, Nedelcu II și Cotec în atac. A fost 2-1 pentru Celtic. În retur, în fața a (probabil) 80.000 de spectatori pe stadionul numit atunci 1 Mai, Poli a folosit același sistem, cu Dembroschi în locul lui Titi Nicolae și Anghel în locul lui Cotec. Și a învins cu 1-0, reușind o calificare de mare răsunet.

În acea vreme, majoritatea echipelor din lume (și din România) jucau, încă, în sistem 4-3-3 (diferit de 4-3-3-ul de azi, atunci existând libero, mijlocași laterali și extreme), iar 4-4-2-ul (cu libero, spre deosebire de 4-4-2-ul de azi) abia apăruse. Sistemul 5-3-2 se va impune odată cu turneul final Coppa del Mondo 1990. În acest sistem (parțial, pentru că atunci va folosi și 4-4-2-ul cu libero), ”Generația de aur” condusă de Hagi va scrie istorie la Mondialul american.

Octavian Stăncioiu

Articol scris de