Istoria ”tricolorilor”: România la primul Mondial (I)

Foto: Afișul turneului (sursa: Wikipedia)

După ce în 1928 nu a putut participa, guvernul folosind în alte scopuri fondul prevăzut pentru deplasarea echipei, la Olimpiada de la Amsterdam, în 1930 România este prima ţară europeană înscrisă la prima Cupă Mondială, cea din Uruguay! Interesant este că federaţia română abia se înfiinţase, nefiind încă membră FIFA… Cum calitatea de membru al forului internaţional era obligatorie pentru a lua parte la turneu, România a fost admisă în mod provizoriu la 5 iunie 1930.

Încă înainte de a reveni în ţară ca rege (lucru care se va întâmpla la 8 iunie), Carol al II-lea a garantat prezenţa României… De altfel, condiţiile financiare erau avantajoase, Uruguay-ul obligându-se să suporte toate cheltuielile de transport şi de întreţinere. Înscrierea României a fost confirmată printr-o telegramă trimisă de ambasadorul Ururguay-ului la Bruxelles, Enrique Buero.

La 16 iunie, ora 8:05, din Bucureşti, românii au plecat spre Genova. Cu trenul, clasa a doua, din banii astfel economisiţi cumpărându-se costume de acelaşi model pentru membrii delegaţiei. La Genova s-a ajuns în seara zilei de 18 iunie. De aici, la 19 iunie, ora 10:45, s-au îmbarcat pe luxosul transatlantic italian “Conte Verde”. Interesant este că telegrama prin care uruguayenii (în speţă, Enrique Buero) au confirmat biletele pentru vapor ale delegaţiei române a venit în ultima clipă dinaintea plecării, obligându-i pe Nedelcovici şi Luchide – restul se îmbarcaseră, aşteptând biletele – să urce pe punte în momentele în care sirena anunţase plecarea! La Villefranche a urcat la bord delegaţia Franţei, la Barcelona, cea a Belgiei (cealaltă echipă europeană participantă, Iugoslavia, a ales un alt vas), iar mai încolo, la Rio de Janeiro, cea a Braziliei. Tot pe “Conte Verde” a călătorit şi preşedintele FIFA, Jules Rimet, având asupra sa trofeul Cupei Mondiale. După două săptămâni pe mare (în care însă antrenamentele nu au lipsit, ele desfăşurându-se în sala de gimnastică, în bazinul de înot şi pe puntea vasului), după ce s-a trecut şi Ecuatorul, la Montevideo s-a ajuns în după-amiaza zilei de 2 iulie. Pe o vreme închisă şi umedă, vaporul a fost întâmpinat cu simpatie şi chiar cu… salve de tun!

Octavian Stăncioiu

Articol scris de