Foto: Constantin Anghelache în ultimii ani ai vieții (sursa: observatordebacau.ro)
A nu fi confundat cu cel care poartă exact același nume și a avut, în ultimii ani, funcții de conducere la Dinamo.
Cel despre care vorbim noi acum s-a născut la 1 mai 1920, la București, și a jucat fotbal la Unirea Tricolor, clubul sacrificat pentru a-i face loc lui Dinamo în prima divizie, în 1948.
Unirea Tricolor, celebru club din Oborul Capitalei, a fost și campioană națională, în 1941, ediție în care Anghelache a evoluat, ca mijlocaș, în toate cele 24 de etape ale campionatului! Din acel lot mai făceau parte, printre alții, Anghel Creţeanu, Gheorghe Petrescu, Constantin Marinescu, Valeriu ”Sonny” Niculescu, Tudor Paraschiva, toți foști, actuali sau viitori internaționali, dar și Ion ”Gioni” Dumitrescu, viitor președinte FRF, în perioada calificării României la Euro ’84, cu Mircea Lucescu antrenor, și Ștefan Cârjan, figură simbolică a clubului oborean, care va sta 15 ani în lagărele instituite de bolșevici în România și apoi va fi antrenor și la Politehnica Timișoara. Antrenor era timișoreanul Petre Steinbach, fost jucător al echipei, fost internațional, viitor selecționer al naționalei.
(sursa: Wikipedia)
Unirea Tricolor îi avusese ca președinți pe Nae Ionescu, celebrul filozof, susținător al Mișcării Legionare, și pe Valeriu ”Vică” Negulescu, important comandant legionar care va fi șef al fotbalului românesc (director al Directoratului de Football, care luase locul federației naționale de fotbal, între 1940-1941, pe vremea guvernării legionare).
De remarcat că Dinamo s-a înființat, în 1948, prin fuziunea, forțată, dintre Unirea Tricolor, ”cuib legionar”, și Ciocanul București, echipa comunităţii evreieşti din Capitală!!
Revenind la Anghelache, el absolvise ANEFS-ul și Dreptul, luptase pe frontul de Răsărit și fusese chiar instructor de schi al Regelui Mihai! S-a opus din răsputeri fuziunii care a creat Dinamo și prin care Unirea Tricolor, club la care atunci era secretar, a fost desființată. A fost arestat în 1949, din cauza apartenenței legionare, și întemnițat la Jilava. După eliberare, a fost, oficial sau clandestin, antrenor la mai multe echipe, printre care Dinamo Bacău și Poiana Câmpina și a înființat, în 1970, Liceul de Fotbal din Bacău, primul liceu cu program de fotbal din România!
A fost cetățean de onoare al orașului Bacău, în care s-a stabilit, și membru de onoare al FRF. Ultimii ani i-a petrecut la un azil de bătrâni din Bacău.
S-a stins din viață ieri, la 95 de ani. Odihnește-te în pace, domnule Anghelache.