Sepp Maier, cel mai bun portar german al secolului XX

Născut pe 28 februarie 1944, Josef Dieter Maier a început fotbalul la TSV Haar (ca atacant!), dar și-a petrecut întreaga carieră profesionistă la Bayern München, unde a început să joace, ca junior, în 1958.

A început să joace în echipa de seniori de la Bayern în sezonul 1962/63, înainte ca legendarul club să intre în nou-formata Bundesliga. În următoarele sezoane a devenit titular de drept, iar la 19 ani debuta deja în echipa națională a Germaniei de Vest.

În cei 14 ani petrecuți la Bayern München, Sepp Maier a ratat doar 3 partide, în sezonul 1965/66. Între 1966 și 1971979 a jucat în 442 partide consecutive în Bundesliga, record care este și acum în picioare. În tot acest timp, bavarezii, cu ”Pisica” Maier între buturi, au câștigat 4 titluri naționale, 4 Cupe ale Germaniei, 3 Cupe ale Campionilor (consecutiv), Cupa Cupelor și Cupa Intercontinentală.

Pe lângă palmaresul impresionat de la echipa de club, Sepp Maier a fost portarul de bază al echipei naționale mai bine de un deceniu, într-o perioadă de glorie pentru RFG. A participat la 4 turnee finale de Campionat Mondial, câștigând în 1974, la care se adaugă un succes la Campionatul European, în 1972. În total, a strâns 95 de selecții în tricoul echipei naționale.

Cariera i-a fost stopată abrupt, la 35 de ani, în urma unui accident de mașină, în 1979. A fost apoi antrenor cu portarii la naționala Germaniei, între 1987 și 2004, dar și la Bayern München, între 1994 și 2008, fiind unul dintre cei care l-au ”scos la lumină” pe Oliver Kahn.

sepp maier batran

În ultimii ani, fostul portar, care a împlinit 74 de ani, s-a îndepărtat de fotbal, preferând să joace golf și tenis (chiar a înființat un centru de tenis la sfârșitul anilor ’70). De asemenea, a scris mai multe cărți legate de fotbal.

Sepp Maier a fost inclus în mai multe topuri ale celor mai buni fotbaliști din toate timpurile, cum ar fi cele realizate de FIFA sau ”World Soccer”, iar IFFHS l-a votat drept cel mai bun portar german al secolului XX, dar și locul 4 în topul celor mai buni portari din toate timpurile, după Lev Iașin, Gordon Banks și Dino Zoff (portar născut în aceeași zi, dar cu doi ani mai devreme).

Surse foto: deutschland-in-30tagen.de, tz.de

Vali Silaghi

Articol scris de