Tragedia ascunsă: 34 de ani de la incidentul de pe stadionul Lujniki

Pe 20 octombrie 1982, la Moscova, a avut loc cel mai grav incident din istoria sportului rus: 66 de oameni au murit la finalul meciului dintre Spartak Moscova și HFC Haarlem (Olanda), din Cupa UEFA.

Conform investigației ulterioare, cu câteva minute înainte de finalul partidei (câștigate de gazde cu 2-0) sute de spectatori dintre cei peste 16.000 prezenți au început să iasă din arena numită pe atunci Stadionul Central Lenin, pentru a evita aglomerația la metrou. Tribuna de est are două ieșiri, însă majoritatea celor care doreau să plece s-au îndreptat spre una singură, cea aflată mai aproape de stația de metrou. A fost suficient ca o singură persoană să se oprească pe scări pentru ca busculada să înceapă. Consecințele au fost tragice: 66 de persoane au murit sufocate în înghesuială, dintre care 45 adolescenți, și 61 de răniți, dintre care 21 grav.

În zilele următoare, presa rusă a relatat pe larg meciul de fotbal, însă tragedia a fost menționată într-un singur ziar, în doar câteva rânduri, care spuneau că a fost un incident, au fost victime și că o investigație este în derulare. Informații despre cele întâmplate au ajuns, trunchiate, în Occident prin cei câțiva jurnaliști olandezi prezenți la meci. Cum autoritățile sovietice nu comunicau, în presa de după Cortina de Fier s-au vehiculat cifrele de trei morți și 60 de răniți.

Adevărul despre cele întâmplate avea să fie aflat abia șapte ani mai târziu, la sfârșitul lui 1989, odată cu ”glasnost”-ul lui Mihail Gorbaciov. Atunci s-a aflat și că investigația a durat trei luni, fiind interogați 150 de martori. Două persoane au fost judecate pentru neglijență în serviciu, directorul și managerul stadionului, fiind condamnați la câte 3 ani de închisoare, pedeapsa maximă pentru acea faptă. Directorul Viktor Kokrâșev, veteran din cel de-Al Doilea Război Mondial a fost, însă, amnistiat, iar managerului Iuri Pancihin i-a fost înjumătățită pedeapsa.

La ora actuală, stadionul Lujniki este încadrat de UEFA în categoria a 4-a, cea mai bună.

Sursa foto: wikipedia.org

Vali Silaghi

Articol scris de