Viața necunoscută a sportivilor: Raf Vallone, avocatul-fotbalist care a devenit celebru ca actor

Născut pe 17 februarie 1916 la Tropea, în Calabria, însă familia s-a mutat în nordul Italiei, la Torino, unde Raffaele „Raf” Vallone a studiat Dreptul, fiind fiul unui avocat, și a fost angajat apoi la firma tatălui său. Pasionat de fotbal, a practicat acest sport încă de mic și a fost atât de bun încât a ajuns să joace în Serie A cu FC Torino, cu care a câștigat și Cupa Italiei în 1936.

A renunțat la fotbal în 1941 pentru a se dedica jurnalismului, fiind șeful secției de cultură a publicației ”L’Unita”, ziarul oficial al Partidului Comunist Italian, al cărui simpatizant era. În același timp scria critică de film pentru ”La Stampa”.

Prima apariție cinematografică a fost în 1942, însă această carieră, pe care nu ținea neapărat să o urmeze, a fost întreruptă de cel de-Al Doilea Război Mondial, unde Vallone a luptat ca partizan. După război, avocatul-fotbalist-jurnalist-partizan a cochetat cu teatrul, a prins gustul industriei și s-a dedicat în cele din urmă cinema-ului.

A jucat în aproximativ 100 de producții cinematografice sau TV, atât europene cât și americane, rămânând activ până cu câțiva ani înainte de moartea sa, în 2002, la 86 de ani. A fost căsătorit cu Elena Varzi, cu care a avut trei copii, doi dintre aceștia fiind de asemenea actori.

Torinofc1936

Torino FC în 1936

Sursa foto: wikipedia.org

Vali Silaghi

Articol scris de