Octavian Stăncioiu a prezentat o lucrare la Congresul Internațional de Istorie a Presei

Foto: Eugen Simion luând cuvântul (autor: ”Ripensia Sport Magazin”)

Redactorul-șef al ”Ripensiei Sport Magazin”, Octavian Stăncioiu, a fost invitat să participe cu o lucrare la Congresul Internațional de Istorie a Presei.

Acest congres, aflat la ediția a IX-a, s-a desfășurat, vineri și sâmbătă, 15-16 aprilie, în premieră la Timișoara, grație implicării dr. Ioan David, directorul Bibliotecii Academiei Române – Filiala Timişoara. De asemenea, o parte a evenimentului s-a desfășurat la Jimbolia și în Serbia, în special la Zrenjanin. Au participat invitați din România, R. Moldova și Serbia.

Congresul International de Istorie a Presei 2016Congresul a fost organizat de Asociaţia Română de Istorie a Presei, în colaborare cu Academia Română – Filiala Timişoara, Institutul de Studii Banatice ”Titu Maiorescu”, Societatea Enciclopedică a Banatului, Institutul de Cultură al Românilor din Voivodina (Serbia) și a avut ca temă ”Tradiții ale presei științifice”. De menționat că în acest an s-au împlinit 150 de ani de când s-a înființat Academia Română, la 1 aprilie 1866.

Printre cei care au onorat evenimentul, îi amintim pe acad. Eugen Simion, fost președinte al Academiei Române, președintele Secției de Filologie și Literatură a Academiei Române, director al Institutului de Istorie și Teorie Literară ”G. Călinescu” al Academiei Române, Înaltpreasfinția Sa Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului, acad. Păun Ion Otiman, președintele Filialei din Timișoara a Academiei Române, ing. dr. Titu Bojin, președintele Consiliului Județean Timiș, Daniel Petrovici, președintele Consiliului Național al Românilor din Serbia, Costa Roșu, membru de onoare al Academiei Române, directorul onorific al Institutului de Cultură al Românilor din Voivodina, Duško Radišić, viceprimarul orașului Zrenjanin, prof. univ. dr. Marian Petcu, de la Universitatea din București, autorul monumentalului volum ”Istoria jurnalismului din România în date. Enciclopedie cronologică”, Darius Postelnicu, primarul orașului Jimbolia.

În conferința sa, Eugen Simion a pledat pentru limba română, cultura română, neamul românesc și pace socială, punctând dezamăgit: ”Cuvântul națiune a început să dispară”.

S-a desfășurat, totodată, și Adunarea Generală a Asociaţiei Române de Istorie a Presei, fiind ales un nou președinte, lect. univ. dr. Cătălin Negoiță, de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, în locul prof. univ. dr. Ilie Rad, de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Octavian Stăncioiu a prezentat singura lucrare cu temă sportivă din acest congres, ”Virgil Economu, cel care a adus problemele de sistem, metodică și pregătire a jocului de fotbal în presa sportivă românească”. Temă dedicată celui care a fost unul dintre cei mai mari teoreticieni ai jocului de fotbal în România, dar și ziarist, antrenor, selecţioner al echipei naționale, preşedinte al Federaţiei Române de Fotbal.

Diploma Congres Istorie Presa 2016Evenimentul a fost sau va fi reflectat pe larg de Trinitas TV, TVR Timișoara, Express TV din Galaţi și Brăila, Radio Trinitas, Radio România Timișoara, cotidianul ”Lumina”. Lucrările prezentate la congres vor fi publicate într-un volum special.

Programul integral al congresului poate fi văzut aici: Program Congresul International de Istorie a Presei 2016.

În 2010, 2011 și 2012, Stăncioiu a susţinut prelegeri despre istoria fotbalului bănățean în cadrul simpozioanelor internaționale organizate Academia Română, Filiala Timișoara, prin Institutul de Studii Banatice ”Titu Maiorescu”, în colaborare cu Consiliul Județean Timiș, iar în 2014 a fost delegatul României la primul Congres Sud-Est European al Presei Sportive, la care s-a constituit Asociația Presei Sportive din Sud-Estul Europei (Southeast Europe Sport Journalists Association), congres desfășurat la Ohrid (Macedonia).