Când Ripensia era peste AC Milan

Cu patru titluri interne și două Cupe ale României în palmares până în 1938, Ripensia Timișoara era văzută de mulți microbiști, care considerau că ”vechea gardă” era deja depășită, drept o echipă în declin. Cârcotașii aveau să fie contraziși pe 26 iunie 1938, acum exact 77 de ani, când bănățenii aveau să învingă, la București, în fața a 30.000 de spectatori, pe Milan, triplă campioană a Italiei la începutul secolului trecut și o echipă care avea să devină una dintre marile forțe ale fotbalului mondial. Iată cum este descris meciul din Cupa Europei Centrale (Mitropa Cup) în cartea ”Ripensia – nostalgii fotbalistice”:

<Considerați de mulți specialiști o echipă ”terminată”, ripensiștii au început în forță. De-abia în minutul 15 italienii s-au redresat, reacționând cu câteva atacuri periculoase, dar Pavlovici și-a făcut cu brio datoria, în special la șutul de la 18 metri al lui Botti, când a respins formidabil. Urmează o nouă ofensivă a Ripensiei. Italienii fac față cu greu, mizând pe marcajul sever al fundașilor. În minutul 33, Bindea trimite o ”pasă moale care se lungește neverosimil ca o macaroană”. Marcu, de la 16 metri, o transformă într-o ghiulea, un gol imparabil chiar și ”pentru trei portari la un loc” – 1-0!

Întinerit subit, Kotormany se înviorează și el, astfel încât culege numeroase aplauze. Beke expediază o pasă decisivă aceluiași Marcu, care nu ezită și reia ”în stil european” – 2-0. Era minutul 35. Nu trec nici 60 de secunde și Bindea trimite din nou lui Marcu, acesta prelungește cu capul până la Ciolac, iar de aici mingea ajunge la piciorul lui Dobay, care, din unghi greu, înscrie ca-n vremurile de aur – 3-0.

Deci patru minute i-au trebuit Ripensiei pentru a tranșa disputa sa cu puternica echipă italiană! Nici măcar n-a fost nevoie de acel întreg faimos ”sfert de oră”! Repriza a doua n-a mai oferit un spectacol la fel de atractiv. Iritați de scor, milanezii joacă dur – Chiroiu și Deheleanu se resimt serios în urma contactelor cu adversarii. Spre final, Bindea și Dobay intră în defensivă pentru a menține diferența de rezultat. Ripensia – AC Milan 3-0!

Apărarea beton a spart toate atacurile italiene. Fundașii (Bürger și Chiroiu) și portarul (Pavlovici) au avut o prestație de-a dreptul eroică. Kotormany a arătat câteva dintre savuroasele sale subtilități. Deheleanu a început mai greu, dar și-a revenit complet în partea a doua. Nagy a evoluat constant pe toată durata partidei. În atac s-au remarcat: Beke (prin mobilitate excepțională), Bindea (prin pofta de joc), Dobay (prin frenezia ofensivă), Marcu (prin tirul necruțător). Milanezii, deși învinși fără drept de apel, au etalat un fotbal inteligent, bazat pe calități atletice. Capra, Perversi, Antonioni și Cossio au declanșat atacuri furibunde, dar fără succes. La sfârșit, publicul, în culmea bucuriei, i-a purtat pe umeri pe ripensiști. Reputatul Petre Steinbach a declarat pentru gazeta ”Universul sport”: ”În meciul de duminică majoritatea timișorenilor au arătat că au fost înmormântați prea devreme. Au dovedit la întâlnirea cu AC Milan că sunt încă un nume în fotbalul românesc. Apărând pe teren foarte pregătiți, au lăsat să se vadă că lustrul de altă dată n-a dispărut, le-a rămas destulă știință a jocului pentru a se menține în frunte>.

Sursa foto: magliarossonera.it

Vali Silaghi

Articol scris de