Apariţia efectivă a Ripensiei

Cornel LazarFoto: Cornel Lazăr (sursa: ”Fotbal vest”)

După mai bine de un an şi jumătate de la înfiinţarea din 1928, se reiau demersurile de constituire efectivă a echipei. La 30 iulie 1930, în aceeaşi sală a Primăriei şi sub preşedinţia aceluiaşi Cornel Lazăr. (Astfel se explică faptul că pe o insignă ripensistă din perioada interbelică apare acest an, 1930, ca an de înfiinţare, precum şi faptul că jubileul unui deceniu de existenţă va fi prevăzut pentru 1940, în cele din urmă având loc în 1941).

La 26 octombrie 1930, profesionismul este, în sfârşit, admis de către federaţie (FRFA), în cadrul acesteia creându-se Comisiunea Centrală de Football Profesionist, cu sediul la Timişoara şi avându-l ca preşedinte pe dr. Cornel Lazăr, cel care deţinea aceeaşi funcţie şi la Ripensia. Deci Ripensia poate să îşi înceapă, practic, activitatea. Primul meci propriu-zis va avea loc la 2 noiembrie 1930, la Timişoara (3-2 cu o combinată a cluburilor arădene AMEFA şi Gloria CFR).

Ripensia nu va putea lua însă parte la campionatul intern, al echipelor amatoare, astfel că noua echipă va juca, până în 1932, când va primi “undă verde” şi pentru campionat, doar meciuri amicale, multe dintre ele cu formaţii străine. “Ripensiştii” nu vor putea fi folosiţi, de asemenea până în 1932, decât în partidele amicale ale naţionalei. În 1931 se încearcă, la Timişoara, Arad, Oradea şi Cernăuţi, înfiinţarea altor grupări profesioniste, dar nu se concretizează nimic. Abia după admiterea Ripensiei în competiţiile interne (1932), şi alte echipe din România îi vor călca pe urme, adoptând profesionismul.

După intrarea în “legalitate” a Ripensiei, între aceasta şi restul echipelor din ţară, amatoare, se declanşează un conflict, provocat de racolarea jucătorilor de valoare de către noua echipă timişoreană.

Este interesant că, după Chinezul, şi cealaltă mare echipă a Timişoarei interbelice va primi o denumire inspirată tot din istorie, Ripensia provenind de la numele latin al provinciei romane a Banatului, Dacia Ripensis.

Va urma o perioadă în care ”Ripi” va face legea în fotbalul românesc. Apoi, desfiinţarea de către bolşevici, în 1948. Şi reînfiinţarea din 2012…

Octavian Stăncioiu

Articol scris de