Blasius Hoksary, arădeanul care a câștigat 8 titluri de campion cu Ripensia și Chinezul

Născut pe 22 noiembrie 1902 la Arad, pe atunci în Imperiul Austro-Ungar, Blasius Hoksary a început fotbalul de performanță la Chinezul Timișoara, unde a debutat în echipa mare în 1920. Avea să câștige 5 titluri cu Chinezul, ratând un al șaselea pentru că a fost nevoit să-și satisfacă stagiul militar, în 1925, perioadă în care a jucat la Fulgerul Chișinău.

Hoksary (foto, dreapta jos) a fost unul dintre primii jucători care s-a alăturat Ripensiei Timișoara după formarea echipei, fundașul câștigând încă trei titluri naționale cu ”Ripi”. Fotbalist cu 5 selecții în echipa națională, Blasius Hoksary a jucat pe final de carieră la Electrica Timișoara, iar după ce a agățat ghetele-n cui, în 1938, a rămas în fotbal ca antrenor.

Cele mai bune rezultate pe banca tehnică le-a avut la CFR Timișoara, echipă pe care a preluat-o în al doilea sezon petrecut în elită de ”feroviari”, care au promovat în 1946 cu un alt fost ripensist la timonă, Rudolf Kotormany. Blasius Hoksary a reușit să îmbunătățească performanța din sezonul precedent (locul 3), terminând campionatul pe poziția secundă, după ITA Arad, echipă cu care CFR Timișoara avea să se întâlnească și în finala Cupei României, unde tot arădenii s-au impus.

Blasius Hoksary s-a retras din activitate în 1965 și a murit pe 13 februarie 1988, fiind înmormântat în cimitirul din Calea Șagului.

Vali Silaghi

Articol scris de