Când Regele Mihai a fost la meci la Ripensia

Foto: Mihai I și naționala României, în 1936. În acea echipă a ”tricolorilor” erau și ripensiștii Ciolac, Dobay și Schwartz

La 30 septembrie 1934, de la ora 15:30, în Capitală, pe cel mai impozant stadion al țării (numit după război Republicii, demolat de Ceaușescu pentru lucrările de la Casa Poporului), a avut loc prima finală oficială din istoria Cupei României. Asistență numeroasă, 6.450 de plătitori (322.000 de lei încasări). Prezent, Excelenţa Sa Mihai I şi suita regală. ”Fluieraș”, celebrul Denis Xifando. Ripensia, cu un ”11” foarte apropiat de cel ”clasic”, dar și cu nepotul președintelui clubului, Cornel Lazăr, în teren. ”Șepcile roșii” aliniau nume precum Sepci, timișoreanul Gain, Orza și Ploeşteanu (ultimul, viitor mare antrenor).

Meciul în sine n-a avut istoric. Vicecampioană în vară, Ripensia s-a impus la scor. După 20 de minute era deja 2-0, printr-o ”dublă” reușită de Dobay în doar două minute. Cealaltă extremă, Bindea, venit de la România Cluj, a punctat și el de două ori. S-a terminat 5-0, tabela fiind închisă, ca și în primul meci, în min. 85…

Transmisibil, trofeul a fost realizat cu contribuţia financiară a lui Alexandru Vaida-Voevod, om politic şi, în momentul startului competiției, prim-ministru, el ”patronând” această primă ediție a Cupei României. Căpitan în acest meci, Bindea i-a pus în piept lui Vaida-Voevod, la final, insigna Ripensiei!

Foto: Ripensia cu trofeul primei ediții a Cupei României (sursa: ”Fotbal vest”)Ripensia cu trofeul CRom la 30.09.34

Interesant este că cele două echipe își disputaseră, cu un an în urmă, și finala primei ediții în sistem divizionar a campionatului național, tot ”Ripi” având câștig de cauză.

Ripensia – Universitatea Cluj 5-0 (3-0)

Finala Cupei României 1933/34
30.09.1934Bucureștistadion ONEF, spectatori 10.000.
Au marcat: 1-0 Dobay (18), 2-0 Dobay (20), 3-0 Bindea (41), 4-0 Al. Schwartz (48), 5-0 Bindea (85).
Arbitru: D. Xifando (București).
Ripensia: Zombory – Bürger, Hoksary – Deheleanu, Kotormany, Hrehuss – Bindea, Al. Schwartz, Ciolac, Corneluț Lazăr, Dobay.
Universitatea: Sepci – Vidrăşan, Iancovici – M. Ştefănescu, Gain, Borgia – Orza, Ploeşteanu, Ionaş, Surlaşiu, A. Baciu.

Cornel Lazar și Carol al II-leaFoto: Cornel Lazăr întâmpinându-l pe regele Carol al II-lea (sursa: casajarda.com)

Octavian Stăncioiu

Articol scris de