Drumul spre a doua Cupă a României câștigată de Ripensia, în 1936, anul în care a reușit ”eventul”

Ripensia Timișoara a câștigat prima ediție a Cupei în 1934 (foto), după o finală cu Universitatea Cluj. În sezonul următor, bănățenii au câștigat primul titlu de campioni ai României, însă au pierdut finala Cupei, cu CFR București.

Dacă la prima reușită din Cupa României ”Ripi” a trecut ca un tăvălug peste adversari, drumul spre al doilea trofeu nu a mai fost chiar atât de lin. În ”șaisprezecimi”, pe 22 martie 1936, timișorenii și-au luat revanșa în fața CFR-ului din București, cu o victorie la limită, 3-2, în deplasare.

În faza următoare, Ripensia a avut nevoie de nu mai puțin de trei partide, toate cu prelungiri, pentru a ”sparge” nuca tare care a fost Crișana Oradea. Primul meci s-a disputat la Timișoara și s-a încheiat cu scorul de 2-2, la fel ca și rejucarea de la Oradea, unde ”Ripi” a înscris în prelungiri, însă golul a fost anulat. A treia întâlnire s-a disputat pe teren neutru, la București, pe 18 aprilie, iar după 90 de minute disputate pe o ploaie torențială scorul a fost din nou 2-2. În prelungiri însă, odată cu oprirea ploii, Ripensia s-a dezlănțuit, iar scorul final a fost 8-3. Pentru bănățeni au marcat Dobay (4), Schwartz (2), Ciolac și Beke, în timp ce toate golurile orădenilor au fost marcate de Iuliu Baratky.

În comparație cu ”aventura” cu Crișana Oradea, următorul meci, în sferturile de finală ale competiției, a fost mult mai lejer, Ripensia învingând în deplasare, cu 9-2, Minerul Lupeni.

Semifinalele Cupei României, ediția 1935/36, s-au disputat în cuplaj, la București, pe arena „Venus”, în data de 7 iunie. Unirea Tricolor a învins cu 4-1 pe Juventus București, iar apoi Ripensia a trecut cu 4-2 de Universitatea Cluj, un meci deloc ușor, însă ”rezolvat” de forma incredibilă în care se afla Ștefan Dobay, care a marcat toate golurile timișorenilor.

Finala dintre Unirea Tricolor și Ripensia s-a disputat pe același stadion, două săptămâni mai târziu. Primele 60 de minute au fost cu adevărat echilibrate: Dobay a deschis scorul chiar înainte de pauză, însă bucureștenii au egalat după 5 minute din mitanul secund, prin Sony Niculescu, din penalty. Ripensia nu este impresionată și, după încă 5 minute, Schwartz îi readuce pe bănățeni în avantaj. Deznodământul meciului nu mai este în suspans începând cu minutul 61, când Ciolac înscrie pentru 3-1. Tot Ciolac, și din nou Schwartz, marchează în minutele 85, respectiv 87, pentru a stabili scorul final: 5-1.

Ripensia Timișoara reușește, astfel, eventul în 1936, terminând Divizia A pe locul 1, cu 30 de puncte, la două puncte distanță de AMEFA Arad.

Vali Silaghi

Articol scris de