Istoria lui ACS Poli, clubul pe care ”Ripi” îl va întâlni mâine

ACS Poli a luat naștere într-o vară, cea a anului 2012, care va rămâne un punct de inflexiune în istoria fotbalului timișorean.

FC Timișoara (fostă Politehnica AEK, FCU Politehnica, Politehnica Știința), echipa patronată de Marian Iancu, terminase pe 1 în seria a II-a a Ligii a II-a și obținuse dreptul de a promova, după un an, în elită.

AC Recaş terminase pe 1 în seria a V-a a Ligii a III-a și obținuse dreptul de a promova, în premieră, în D2.

ASU Politehnica, echipa Universității Politehnica, terminase pe 1 în seria I a Campionatului Municipal Timișoara (D6), ultimul eșalon timișean.

Însă, în acea vară:

FC Timișoara n-a primit licența pentru Liga I și s-a desființat.

A fost înființat ACS Poli, club sprijinit de Primăria Timișoara, Consiliul Județean Timiș și Universitatea Politehnica, revendicând palmaresul polist și preluând locul din Liga a II-a al lui AC Recaș. Catalizatorul apariției lui ACS Poli a fost Nicolae Robu, tocmai ales, în acel an, primar al Timișoarei.

ASU Politehnica, care an de an câștiga dreptul de promovare în Campionatul Județean, dar prefera să continue în Municipiu, a primit sprijinul celebrei galerii poliste ”Druckeria” (fostă ”Commando Viola Ultra Curva Sud”) și a decis să promoveze, în sfârșit, în Județ.

Ripensia s-a reînființat, după 64 de ani de la desființarea ei de către puterea bolșevică ce pusese stăpânire pe țară după Al Doilea Război Mondial, și s-a înscris în Campionatul Municipal Timișoara.

În acea vară, în fotbalul timișorean s-a creat o prăpastie.

În 2013, la prima participare, ACS Poli ocupă locul 2 în seria a II-a a ligii secunde, promovând în Liga I. În 2014, termină pe 16 (din 18) în elită și retrogradează. În 2015, termină pe 1 în seria a II-a a Ligii a II-a și repromovează. În 2016 se clasează pe 13, penultima, în Liga I și cade iar.

Acest joc B-A-B-A a luat sfârșit în vara anului 2016, ”grație” desființării Rapidului. Astfel, ACS Poli a rămas pe loc vacant în Liga I şi s-a salvat de la retrogradare, deşi a început sezonul cu o penalizare de 14 puncte!! În acel sezon, echipa (antrenor, Ionuţ Popa) a evoluat în semifinalele Cupei României și în finala Cupei Ligii României, pierdută (0-2) cu Dinamo!!

Va retrograda însă în anul următor, adică în vara acestui an. Aflat într-o situaţie financiară grea, clubul a solicitat intrarea în insolvenţă.

sigla-acs-poli-timisoaraACS Poli a pornit la drum evoluând pe stadionul Dan Păltinișanu, legendara arenă polistă, și având culorile alb-negru. Între timp, gruparea a primit culorile poliste, alb-violet, nu însă și palmaresul… Din acest motiv nu se poate numi Politehnica Timişoara.

Clubul n-a reușit să se impună în inimile microbiștilor timișoreni, dovadă fiind prea puținii spectatori prezenți la meciuri.

Octavian Stăncioiu

Articol scris de