Rudolf Bürger, ripensistul care a mers cu România la trei turnee finale Mondiale

Născut pe 31 octombrie 1908, la Timișoara, Rudolf Bürger a jucat la o altă formație legendară a orașului, Chinezul, înainte de a deveni, în 1930, unul dintre primii jucători acontați de Ripensia.

Rudolf_BürgerFundașul a debutat în echipa națională în 1930, la Campionatul Mondial din Uruguay, și a strâns de-a lungul timpului 34 de selecții în tricoul României. ”Mic de statură și nu prea vânjos, Bürger a impresionat printr-o îndrăzneală ieșită din comun. Era un jucător agresiv, bun sprinter, bun acroșeur, eficient la jocul de cap, dar mai ales de o conștiinciozitate exemplară în pregătire”, așa sună descrierea jucătorului în cartea ”Ripensia – nostalgii fotbalistice”.

La Campionatul Mondial din 1930, fundașul a jucat în ambele partide ale României, victoria cu Peru și înfrângerea cu țara gazdă. La CM 1934, Bürger a fost în lot, dar nu a fost introdus pe teren, în timp ce la CM 1938 timișoreanul a evoluat în ambele partide cu Cuba.

A fost părtaș la toate marile succese ale Ripensiei din anii ’30, iar după ce a agățat ghetele-n cui a antrenat mai multe echipe timișorene, printre care Politehnica și CFR. S-a stins din viață pe 19 ianuarie 1980, la vârsta de 71 de ani.

Surse foto: muzeulsportuluiromania.ro, ”Fotbal vest”

Vali Silaghi

Articol scris de