Aniversarea unei campioane: Constantina Diță împlinește astăzi 45 de ani

”Pușa” Diță a ”explodat” târziu pe scena mondială, însă performanțele ei au adus-o în atenția întregii lumi și au devenit o inspirație pentru tinerii atleți.

Născută la Turburea, în județul Gorj, Constantina Diță a avut și ea un model, un erou care a inspirat-o: Maricica Puică, pe care a urmărit-o câștigând medalia de aur la Olimpiada din 1984.

Primul succes notabil a venit în 1999, când sportiva avea deja 29 de ani, prin câștigarea medaliei de argint, atât individual, cât și cu echipa României, la Campionatul European de Cros. A început apoi să alerge în curse de maraton, iar primul rezultat dătător de speranțe a fost locul 10 la Campionatul Mondial de Atletism din 2001. A participat apoi la proba de maraton a Olimpiadei din 2004, unde a terminat pe locul 20, iar în același an a câștigat Maratonul orașului Chicago, lucru care a adus-o în lumina reflectoarelor. A câștigat medalia de bronz la maraton în cadrul Campionatului Mondial de Atletism din 2005 și a devenit campioană mondială la semimaraton.

Constantina Diță-Tomescu (fostul său nume, după căsătoria cu antrenorul ei, Valeriu Tomescu, atleta divorțând între timp) a mai avut rezultate de prestigiu în diferite curse de anduranță, însă reușita care i-a încununat cariera de excepție a venit la Jocurile Olimpice de la Beijing, din 2008. ”Pușa” a câștigat atunci medalia de aur la maraton, cu un timp de 2 ore, 26 de minute și 44 de secunde. Avea atunci 38 de ani și devenea cel mai în vârstă sportiv care câștigă un maraton olimpic. Până atunci, recordurile erau de 37 de ani la masculin și 30 de ani la feminin. A mai alergat și la Olimpiada din 2012, de la Londra, însă fără a mai reuși performanța din China.

Campioana olimpică și-a anunțat retragerea oficială anul trecut, la vârsta de 44 de ani. Constantina Diță este stabilită în Statele Unite, în localitatea Boulder din statul Colorado, locul în care a petrecut și o pună parte din carieră, pentru antrenamentele la înălțime din Munții Stâncoși.

Foto: constantinadita.com

Vali Silaghi

Articol scris de