Acum 115 ani, pe 26 februarie 1900, se năștea, la Rawa Mazowiecka, cea care avea să devină prima campioană olimpică la aruncarea discului și primul sportiv din istoria Poloniei care a cucerit o medalie de aur la Jocurile Olimpice.
Halina Leonarda Kazimiera Konopacka a crescut în Varoșvia și a practicat călăria, înotul, patinajul și schiul. În timp ce studia la Universitatea din Varșovia și-a descoperit talentul la aruncarea discului și, după doar câteva luni de antrenamente, a doborât recordul mondial cu o aruncare de 34,15 metri.
Și-a reprezentat țara la Jocurile Olimpice din 1928, desfășurate la Amsterdam, unde și-a doborât propriul record mondial (îmbunătățit între timp) și a câștigat medalia de aur cu o aruncare de 39,17 metri, cu cu peste doi metri mai mult decât următoarea clasată din proba la care au participat 21 de doamne și domnișoare. De-a lungul anilor, a mai câștigat două medalii de aur la aruncarea discului și una de bronz la aruncarea greutății într-o competiție care a existat pentru scurt timp, patru ediții: Cupa Mondială a Femeilor.
Halina Konopacka a fost, însă, mai mult decât o sportivă. O frumusețe exotică, poloneza cu origini tătare a fost poreclită Miss Olympia după impresia pe care a lăsat-o la competiția din 1928. Doar un an mai târziu avea să-și publice primul volum de versuri, numit „Într-o zi…”, și a devenit, cu timpul, o poetă apreciată.
La sfârștiul anului 1928 s-a căsătorit cu colonelul Ignacy Matuszewski, cunoscut om politic și secretar al trezoreriei Poloniei. După ce a fost eroină la Jocurile Olimpice, Halina Konopacka avea să crească și mai mult în ochii polonezilor după ce a contribuit, împreună cu soțul său, la salvarea tezaurului țării după invazia nazistă, la începutul celui de-Al Doilea Război Mondial. Cei doi au ajuns, împreună cu aurul polonez, în Franța, însă după ce Hexagonul a căzut în fața tăvălugului nazist, fosta campioană olimpică și soțul ei au ajuns în Statele Unite. Soarta Poloniei la finalul conflagrației mondiale i-a determinat să și rămână în SUA. Meritele i-au fost recunoscute abia după căderea comunismului, când statul polonez i-a acordat ”Crucea de Merit”.
Halina Konopacka a rămas, însă, în Statele Unite, unde-și clădise o viață frumoasă chiar și după decesul primului soț, înființând o școală de schi și conducând un cochet magazin vestimentar, pentru care a și creat haine. La vârsta de 60 de ani a terminat facultatea de artă și a devenit pictoriță. A murit pe 28 ianuarie 1989, cu puțin timp înainte de a împlini 89 de ani, la Daytona Beach (SUA), însă cenușa i-a fost dusă în Polonia, pentru a fi înmormântată alături de părinții ei, în cimitirul Bródno din Varșovia.
Sursa foto: igrzyskalondyn.blox.pl