Fața nevăzută a sportivilor: prima campioană olimpică a Poloniei – poetă și eroină națională

Acum 115 ani, pe 26 februarie 1900, se năștea, la Rawa Mazowiecka, cea care avea să devină prima campioană olimpică la aruncarea discului și primul sportiv din istoria Poloniei care a cucerit o medalie de aur la Jocurile Olimpice.

Halina Leonarda Kazimiera Konopacka a crescut în Varoșvia și a practicat călăria, înotul, patinajul și schiul. În timp ce studia la Universitatea din Varșovia și-a descoperit talentul la aruncarea discului și, după doar câteva luni de antrenamente, a doborât recordul mondial cu o aruncare de 34,15 metri.

Și-a reprezentat țara la Jocurile Olimpice din 1928, desfășurate la Amsterdam, unde și-a doborât propriul record mondial (îmbunătățit între timp) și a câștigat medalia de aur cu o aruncare de 39,17 metri, cu cu peste doi metri mai mult decât următoarea clasată din proba la care au participat 21 de doamne și domnișoare. De-a lungul anilor, a mai câștigat două medalii de aur la aruncarea discului și una de bronz la aruncarea greutății într-o competiție care a existat pentru scurt timp, patru ediții: Cupa Mondială a Femeilor.

Halina Konopacka a fost, însă, mai mult decât o sportivă. O frumusețe exotică, poloneza cu origini tătare a fost poreclită Miss Olympia după impresia pe care a lăsat-o la competiția din 1928. Doar un an mai târziu avea să-și publice primul volum de versuri, numit „Într-o zi…”, și a devenit, cu timpul, o poetă apreciată.

La sfârștiul anului 1928 s-a căsătorit cu colonelul Ignacy Matuszewski, cunoscut om politic și secretar al trezoreriei Poloniei. După ce a fost eroină la Jocurile Olimpice, Halina Konopacka avea să crească și mai mult în ochii polonezilor după ce a contribuit, împreună cu soțul său, la salvarea tezaurului țării după invazia nazistă, la începutul celui de-Al Doilea Război Mondial. Cei doi au ajuns, împreună cu aurul polonez, în Franța, însă după ce Hexagonul a căzut în fața tăvălugului nazist, fosta campioană olimpică și soțul ei au ajuns în Statele Unite. Soarta Poloniei la finalul conflagrației mondiale i-a determinat să și rămână în SUA. Meritele i-au fost recunoscute abia după căderea comunismului, când statul polonez i-a acordat ”Crucea de Merit”.

Halina Konopacka a rămas, însă, în Statele Unite, unde-și clădise o viață frumoasă chiar și după decesul primului soț, înființând o școală de schi și conducând un cochet magazin vestimentar, pentru care a și creat haine. La vârsta de 60 de ani a terminat facultatea de artă și a devenit pictoriță. A murit pe 28 ianuarie 1989, cu puțin timp înainte de a împlini 89 de ani, la Daytona Beach (SUA), însă cenușa i-a fost dusă în Polonia, pentru a fi înmormântată alături de părinții ei, în cimitirul Bródno din Varșovia.

Sursa foto: igrzyskalondyn.blox.pl

Vali Silaghi

Articol scris de