Hermine „Herma” Bauma s-a născut pe 23 ianuarie 1915, la Viena, și s-a apucat de sport târziu, la 16 ani, când profesorul de sport i-a remarcat calitățile atletice.
A început cu antrenamente regulate la probele de săritura în înălțime, în lungime și 60 de metri plat, iar o aruncare a suliței în joacă, în timpul unei sesiuni de pregătire, i-a schimbat complet traiectoria. La doar o lună de la prima aruncare era deja campioană a Austriei, cu o reușită de 36 de metri (avea să câștige titlul intern de 15 ori). Câțiva ani mai târziu stabilea un record european, cu 45,71 metri, performanță care i-a adus calificarea la Jocurile Olimpice de la Berlin. La ”olimpiada nazistă” a evoluat cu o accidentare la cot, însă chiar și așa a ocupat locul 4.
A continuat să se antreneze în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, iar după încheierea conflagrației, în 1947, în fața a 70.000 de spectatori, la Viena, a stabilit un nou record mondial, cu 48,21 metri. Și-a îmbunătățit performanța la începutul anului 1948, ajungând la 48,63 metri, însă o amigdalită i-a pus cariera, și chiar viața, în pericol. A făcut septicemie după operația de îndepărtare a amigdalelor și, după convalescență, a mai avut doar o lună și jumătate la dispoziție pentru a se pregăti pentru Jocurile Olimpice de la Londra, unde a ajuns cu trenul și cu vaporul, călătorind 32 de ore. Nu a mai doborât recordul mondial, însă aruncarea de 45,57 metri a fost suficientă pentru medalia de aur, singura cucerită de vreun atlet austriac la JO până în ziua de azi. Herma Bauma a participat la proba de aruncare a suliței și la Olimpiada de la Helsinki din 1952, însă a ocupat doar locul 9.
Pe lângă proba de atletism care i-a adus aurul olimpic, polivalenta sportivă a fost și o handbalistă de nivel internațional. A fost campioană a Austriei cu Danubia Viena și a fost selecționată de mai multe ori în echipa națională de handbal, cu care a ocupat locul 2 la prima ediție a Campionatului Mondial feminin, în 1949. Era vorba, pe atunci, de handbal pe iarbă, jucat pe un teren asemănător celui de fotbal. Ca o curiozitate, Campionatul Mondial feminin de handbal pe iarbă a avut doar trei ediții, până la popularizarea handbalului în sală, așa cum îl cunoaștem azi, iar România a câștigat două dintre acestea, în 1956 și 1960.
Pe lângă aruncarea suliței și handbal, Bauma a fost și triplă campioană a Austriei la pentatlon, în 1932, 1933 și 1947. După încheierea carierei sportive a fost antrenoare și a ocupat diverse funcții guvernamentale, pe ramură sportivă, până în 1977, când s-a pensionat, iar în 1999 a ocupat poziția secundă într-un clasament al celor mai buni sportivi austrieci din secolul al XX-lea, după schioarea Annemarie Moser-Pröll.
Herma Bauma a murit la scurt timp după ce a împlinit 87 de ani, pe 9 februarie 2002, la Viena.
Sursa foto: kurier.at