Pe 25 aprilie 1932 se năștea, la Chișinău, care pe atunci făcea parte din România, una dintre cele mai mari atlete din istoria sportului românesc.
A început sportul devreme, practicând atletismul, tenisul de câmp, tenisul de masă, voleiul și baschetul, iar de la 16 ani s-a concentrat pe atletism, specializându-se în aruncarea discului.
A participat la prima Olimpiadă la 20 de ani, în 1952, la Helsinki, unde a terminat competiția pe locul 6, cu o aruncare de 42,64 metri. La următoarele Jocuri Olimpice, Melbourne 1956, și-a îmbunătățit performanța, aruncând 43,90 metri, însă a terminat abia pe locul 9. La Roma, în 1960, a câștigat prima medalie olimpică, una de bronz, cu 52,36 metri, și tot bronz avea să câștige și la Tokio, în 1964, aruncând discul la 56,96 metri.
Înainte de Jocurile Olimpice de la Ciudad de Mexico din 1968, conducerea Federației Române de Atletism o considera pe Lia Manoliu prea bătrână (avea 35 de ani) și veterana nu era luată în considerare pentru Olimpiadă. Acest lucru a ambiționat-o și, după ce s-a antrenat mult timp singură, a obținut fără probleme calificarea la Olimpiadă.
Când Lia Manoliu a ajuns la 36 de ani la a cincea Olimpiadă, aruncătoarele trimiteau deja discul la peste 60 de metri, iar în anul premergător JO de la Tokio, nemțoaicele Liesel Westermann și Christa Spielberg, una din vest, una din est, îmbunătățeau pe rând recordul mondial, ajuns atunci la 62,54 metri. Românca a mers la Tokio cu o accidentare la cotul brațului de aruncare. S-a hotărât să pună toată forța de care era capabilă în prima aruncare. A reușit 58,28 de metri, record olimpic la ora respectivă, și a fost destul. A început să plouă, iar aruncările au devenit tot mai slabe, inclusiv ale româncei, care a reușit, însă, să câștige aurul olimpic în fața celor două nemțoaice, care au completat podiumul.
În ultimul an înainte de retragere, Lia Manoliu a participat și la Olimpiada de la München din 1972 unde, cu o aruncare mai bună decât cea care i-a adus aurul, a ocupat locul 9. A fost, însă, o încununare a unei cariere de excepție și un record la vremea respectivă: prima atletă care participă la 6 ediții ale Jocurilor Olimpice de vară.
După retragere, Lia Manoliu, de 12 ori campioană a României la aruncarea discului, a fost vicepreședinte, iar apoi (din 1990) președinte al Comitetului Olimpic Român. A fost aleasă și pentru un mandat de senator, în legislatura 1992-1996.
A murit pe 9 ianuarie 1998, la spital, la o săptămână după ce suferise o operație pentru o tumoare pe creier.
Sursa foto: topromani.ro