Octave Lapize, câștigătorul Turului Franței care a murit luptând în Primul Război Mondial

Născut pe 24 octombrie 1887, Octave Lapize s-a făcut remarcat în ciclismul mondial odată cu Jocurile Olimpice de la Londra din 1908, când a obținut medalia de bronz la proba de 100 de kilometri (pe pistă).

Lapize a participat la șase ediții ale Turului Franței, însă nu a reușit să ducă până la capăt decât una, în 1910, ediție pe care a și câștigat-o. Victoria a venit și cu destul noroc, în fața coechipierului Francois Faber (câștigător în anul precedent). La poalele Pirineilor, Faber a fost încetinit de ciocnirea cu un… câine, iar în ultima etapă a făcut mai multe pene de cauciuc, iar Lapize a câștigat la doar patru puncte distanță în clasamentul general.

Tour_de_France_1910_01_Octave_Lapize.0

Octave Lapize urcând pe Tourmalet

În timpul cursei, acesta nu s-a sfiit să-și exprime părerea, chiar în timp ce pedala, față de organizatori. Într-o etapă de coșmar, de la Bagnères-de-Luchon la Bayonne, Le Tour a inclus pentru prima oară Col du Tourmalet, cel mai înalt punct al competiției (2.115 metri). Etapa a cuprins nu mai puțin de șapte cățărări cu grad de dificultate ridicat, iar în timp ce urca pe Tourmalet, în fruntea cursei, Lapize le-a strigat oficialilor pe care i-a văzut la marginea drumului: ”Sunteți niște criminali! Da, criminali!”. Etapa a fost una de pomină, într-o vreme când bicicletele aveau o singură viteză: 326 de kilometri, șapte cățărări ”brutale” și, cel mai grav, s-a disputat pe drumuri deschise traficului.

Pe lângă victoria la ”general” în 1910, cu patru etape câștigate, Octave Lapize a mai câștigat câte o etapă în Le Tour în 1912 și 1914, a fost campion național de trei ori, și a câștigat de câte trei ori clasicele curse de o zi Paris – Bruxelles și Paris – Roubaix.

Primul Război Mondial i-a pus capăt carierei sportive și, în cele din urmă, vieții. Lapize a devenit pilot de vânătoare în aviația franceză și a fost doborât în regiunea Meurthe-et-Moselle, în nord-estul Franței, pe 14 iulie 1917, chiar de ziua națională. A ajuns până la spital, în Toul, însă nu a mai putut fi salvat și a murit la doar 29 de ani.

Sursa foto: podiumcafe.com

Vali Silaghi

Articol scris de