”Tânăra” Cupă Mondială de rugby: 28 de ani de la startul primei ediții

Deși turneele de rugby interțări au o istorie de mai bine de 130 de ani, prima Cupă Mondială s-a disputat abia în 1987, meciul de deschidere, Noua Zeelandă (care a și câștigat turneul) – Italia, având loc pe 22 mai, acum 28 de ani, pe Eden Park din Auckland.

Prima competiție internațională de rugby a fost actualul Turneu al celor Șase Națiuni, care a debutat în 1883, cu țările britanice, Anglia, Irlanda, Scoția și Țara Galilor, cărora li s-a alăturat Franța în 1910 și mai nou Italia, în anul 2000. În emisfera cealaltă se desfășoară, din 1996, un turneu asemănător, denumit inițial Tri Nations, cu Australia, Noua Zeelandă și Africa de Sud, plus Argentina din 2012.

Națiunile s-au duelat la rugby și în primele ediții ale Jocurilor Olimpice moderne, în 1900, 1908, 1920 și 1924, însă sportul a fost scos până la urmă din programul Olimpiadei de vară. Din diferite motive, conducerea International Rugby Board nu a dorit, însă, ca națiunile componente să participe la vreo competiție globală.

După mai multe încercări înăbușite din fașă, IRB, numită acum World Rugby, a cedat până la urmă, la mijlocul anilor ’80, și a acceptat organizarea Cupei Mondiale de rugby. Prima ediție a fost găzduită de Australia și Noua Zeelandă, care au fiecare câte două trofee câștigate în cele șapte ediții disputate până acum. Africa de Sud, care nu a participat la primele două Cupe Mondiale, din cauza Apartheidului, are de asemenea două victorii, în timp ce Anglia are o victorie.

Ediția din acest an a Cupei Mondiale va fi găzduită de Anglia, la toamnă, iar România (prezentă la toate edițiile de până acum) se află printre cele 20 de echipe participante. ”Stejarii” se află în grupă cu Franța, Irlanda, Italia și Canada, urmând să dispute primul meci, cu ”Cocoșii”, pe 23 septembrie.

Sursa foto: teara.govt.nz

Vali Silaghi

Articol scris de