Uriașa echipă românească de handbal fete. Anul viitor, la Rio, vor lua aurul olimpic. Vis frânt de criminalii Lah şi Sok

Foto: Echipa României la CM de handbal feminin 2015 (sursa: denmark2015.com)

Păcat, mare păcat. Cea mai bună echipă a României la jocuri sportive, singura care a contat în lupta mondială la vârf după Revoluție, nu a luat, nici acum, titlul suprem. A fost stopată, dramatic și cu ”ajutorul” unor arbitri criminali, în semifinala cu Norvegia, cea mai bună echipă a lumii în ultimul deceniu.

Handbalul feminin românesc tinde să devină marcă înregistrată. Să nu ne batem joc de el, așa cum am făcut cu gimnastica și canotajul, să lansăm programe menite să scoată la iveală noi și noi talente, să le oferim condiții și, atunci, vom cuceri și titluri olimpice, mondiale, europene.

Avem niște fete de vis, cum am tot avut în ultimele decenii. Avem o echipă de aur, haideți să luăm, anul viitor, la Rio, aurul olimpic!

L-am criticat, după cele trei înfrângeri din grupă, pe antrenorul suedez Tomas Ryde. Nu puteam, eu personal, să nu o fac. Când pierzi trei meciuri la rând, jucând atât de slab, cu un nucleu atât de valoros, incluzând-o pe cea mai bună handbalistă a lumii și una dintre cele mai mari ale istoriei mondiale, Cristina Neagu, ce puteam să fac? Și dacă din acea serie s-ar fi câștigat un singur meci, unul singur, n-am mai fi dat peste Norvegia în penultimul act.

N-am putut asista însă pasiv la (aproape) linșajul mediatic la care au fost supuși Gheorghe Tadici (care, cu toate păcatele lui, a adus României argintul mondial în 2005 și locul 4 mondial în 2007) și Radu Voina (bronz european în 2010). În plus, chiar nu cred că un sport cu o atât de mare tradiție în România nu poate găsi antrenori români de calitate, străinii aduși în ultimii ani, la cluburi, nereușind mare lucru.

Da, sunt de acord cu antrenori străini. La baseball, fotbal american, cricket și alte sporturi fără niciun trecut și fără niciun viitor la noi. Dar nu la handbal feminin!

Oricum, jonglând printre limbi, a venit vremea să afirm:

Mon respect und my apologies, mister Tomas Ryde!

P.S. I-am numit ”criminali” pe cei doi arbitri sloveni. Priviți înregistrarea. Scrie pe gsp.ro: ”Slovenii Bojan Lah şi David Sok au arbitrat nu mai puţin de cinci meciuri ale Norvegiei la Mondialul din Danemarca. E un record greu de egalat. În nici un sport de echipă, la un Campionat Mondial, nu s-a mai întîmplat aşa ceva. (…) Norvegia e echipa cea mai susţinută din lumea handbalului feminin. Asta şi pentru că marii sponsori ai Federaţiei Internaţional de Handbal (IHF) vin din Norvegia”. Pe cei doi criminali îi cheamă Lah şi Sok. Ultrași români le transmit atât: bă, Pic și Poc, să nu vă prindem vreodată prin România!

Octavian Stăncioiu

Articol scris de