Foto: Echipa finalistă la Buziaș
Primul club privat de baschet înființat la Timișoara a fost Vest Activ. Se întâmpla în 2003, când Ștefan Moldt și Tiberiu Ondreikovics au pus bazele grupării. ”Am pornit acest club în ideea de a-i învăța baschet pe copii”, ne-a spus primul dintre ei, om de afaceri și fost baschetbalist la CSȘ Timișoara.
Clubul se adresează copiilor – băieți și fete – între 5 și 16 ani (inclusiv echipe mixte la categoriile mici), iar de-a lungul timpului a reușit unele rezultate deosebite: vicecampioni naționali la U12 (băieți) în 2008, la Tg. Mureș, după ce în semifinale a eliminat pe ”U” Cluj, finala fiind pierdută cu Phoenix Galați; locul 5 la U11 (băieți) în 2010, în sferturi fiind iarăși eliminată ”U” Cluj.
Printre antrenorii care au activat la club îi amintim pe Ștefan Butuc, Daniel Illes, Adriana Jojica, Paul Miron, Ladislau Domolki, Ildiko Seres.
Trei jucători, Vlad Szekely, Alexandru Albu și Vlad Ionescu au ajuns în prima ligă a țării, iar primii doi au fost în lotul lărgit al naționalei de seniori a României.
Acum, la club, sunt cinci echipe, cele mai mari activând în Campionatul Municipal. Generația de 2002-2003 are la… activ deja mai multe turnee internaționale. În Ungaria, Slovacia, Serbia.
Luna trecută, Vest Activ a organizat un interesant turneu internațional (Cupa Intercarpatica) la Buziaș, cu participarea a șase echipe. Gazdele au terminat pe 2, pierzând finala cu sârbii de la Zrenjanin (club care se află într-un parteneriat cu Barcelona!). Au mai evoluat echipe din Budapesta și Kosice, plus CSȘ Cluj și Academia de Baschet SCM Timișoara (eliminată în semifinale de Vest Activ). Dintre jucătorii de perspectivă ai acestei generații, îi amintim pe Alexandru Boldor, Cezar Antal și Șerban Moldt. Turneul, care se dorește a deveni tradițional, printr-un proiect transfrontalier (cu Serbia și Ungaria), a fost finanțat de Consiliul Județean Timiș și Consiliul Local Timișoara.
Există o bună colaborare cu un alt centru juvenil timișorean, CSȘ Bega, acolo unde, de altfel, atât Ondreikovics, cât și Ciprian Prejban antrenează și au cucerit mai multe titluri naționale la juniori.
Antrenor și el la Vest Activ, Ciprian Prejban, are două licențe, absolvind Educație Fizică și Sport, specializarea Baschet, dar și Psihologie, cu specializare Psihologia Sportului!
Ciprian e chiar ginerele lui Ondreikovics, fiind căsătorit cu fiica acestuia, Silvia Prejban. Aceasta e fostă internațională de baschet, campioană națională cu ICIM Arad, antrenor secund la echipa de senioare a Timișoarei, dar și antrenor la Vest Activ.
În condițiile în care, acum, e obligatoriu un jucător U23 în prima ligă, BC SCM Timișoara a adus jucători din alte părți, deși cluburile juvenile ale orașului de pe Bega produc tineri talentați. ”Un copil exponențial trebuie lăsat să joace la clubul-fanion al orașului”, consideră Prejban.
L-am întrebat pe Tiberiu Ondreikovics, fost jucător, antrenor și arbitru în prima divizie de baschet a României, binecunoscut pentru perioada în care a apărat culorile clubului Elba, acum președinte la Vest Activ, ce crede despre participarea recentă a României la Europenele de baschet, găzduite inclusiv la Cluj: ”N-aveam ce căuta acolo. Suntem foarte departe de nivelul cerut. Slaba valoare a jucătorilor români e cauzată de numărul foarte mare al jucătorilor străini din campionat”.
Încă și mai trist, copiii nu mai au unde să facă sport, în afara cluburilor. Terenuri în curtea școlilor există, există chiar o decizie a Consiliului Local Timișoara ca porțile școlilor să fie deschise după-amiaza, dar asta nu se aplică.
Articol scris pentru revista ”Banatul Azi”